1.116 mia. kr. på kontoen

De mange milliarder, som står på danskernes almindelige bankkonti, er en solid buffer i en dyrere tid. Vi skal i den forbindelse dog samtidig også huske, at bankindlånet er ulige fordelt blandt danskerne, og langtfra alle vil kunne genkende sig selv i tallene.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Nationalbanken viser, at bankindlånet faldt med knap 5 mia. kr. i juli. Det bringer bankindlånet op på i alt 1.116 mia. kr.

Indlånet er steget i de foregående fem måneder, og samtidig er det ikke usædvanligt, at indlånet falder i juli. Tager man højde for sæson, er der ligefrem tale om en stigning i indlånet på 3 mia. kr. i juli. Og i det lys slår bankindlånet rent faktisk rekord med de nyeste tal.

Danskerne har rekordmange penge stående i banken, når man tager man højde for sæson. De mange milliarder, som står på danskernes almindelige bankkonti, er en solid buffer i en dyrere tid, hvor inflationen har tygget sig heftigt igennem pri­va­tø­ko­no­mi­en. Vi skal i den forbindelse dog samtidig også huske, at bankindlånet er ulige fordelt blandt danskerne, og langtfra alle vil kunne genkende sig selv i tallene.

Hver voksne dansker har i gennemsnit 233.000 kr. stående på bankkontoen ved udgangen af juli. Det indestående er dog ganske ulige fordelt, og den typiske dansker vil derfor opleve at der står færre kroner på bankkontoen. Mange har også måtte tære på opsparingen i den dyrere tid.

Bankindlånet er over det seneste år vokset, selvom pris­stig­nin­ger­ne har buldret derudaf. Det har rod i flere forbundne årsager. Beskæftigelsen slår rekord igen og igen, og det medvirker til at øge den samlede lønindkomst. Danskerne får i gennemsnit nu igen positiv rente på deres bankindlån, og det øger incitamentet til at spare op, mens også danskernes friværdi i boligerne som helhed er store trods fald fra toppen sidste år. Alle faktorer bidrager positivt til bankindlånet.

Relaterede artikler