Europæisk erhvervstillid skuffer

For anden måned i træk falder tilliden, og faldet i juni er langt større end ventet. Erhvervstilliden er dog ikke sendt i kulkælderen. Tilliden er egentlig okay i sig selv, selvom den skuffer.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at er­hverv­stil­li­den i eurozonen falder til 50,3 i juni fra 52,8 måneden før. Det fremgår af dagens PMI-tal. Der var ventet en noget nær uændret erhvervstillid med 52,5. Især industriens erhvervstillid ligger lavt med 43,6, mens tilliden i ser­vi­ce­er­hver­ve­ne lyder på 52,4. Der er her til morgen også kommet tal for Tyskland og Frankrig, hvor er­hverv­stil­li­den ligeledes skuffer.

Er­hverv­stil­li­den i eurozonen skuffer stort. For anden måned i træk falder tilliden, og faldet i juni er langt større end ventet. Er­hverv­stil­li­den er dog ikke sendt i kulkælderen. Tilliden er egentlig okay i sig selv, selvom den skuffer. Det vidner samlet set om en mere udfordrende tid, men også om en økonomi som på i bund og grund viser ganske en nogenlunde fornuftig modstandskraft overfor massiv modvind. Modvinden består især af kraftige ren­testig­nin­ger, svækket købekraft hos forbrugerne samt større økonomisk usikkerhed.

Trods faldet i er­hverv­stil­li­den, og større end ventet, så kunne det nemt have set langt værre ud i lyset af udfordringerne for økonomien. Er­hverv­stil­li­den ligger lige og flugter mellem økonomisk fremgang eller tilbagegang. Det vidner om en blød landing, om end stadig modvind. En værdi over 50 indikerer, at der er fremgang i virksomhederne, og i samtlige måneder af 2023 har er­hverv­stil­li­den ligget over den værdi. Det er dog alene en indikation, og med en værdi så tæt på grænsen mellem fremgang og tilbagegang er det mere usikkert.

Økonomien i eurozonen er i teknisk recession, som definerer to kvartaler i træk med negativ vækst. Det er dog den mildeste overhovedet af slagsen, hvor økonomien skrumpede med blot -0,1% i både 1. kvartal i år og kvartalet før. Den milde karakter af den tekniske recession bør ikke give anledning til ka­ta­stro­festem­ning.

Mere end 50% af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million personer i Danmark. Såfremt den lille tilbagegang i den europæiske økonomi udvikler sig til noget større, så kan det også ramme den danske vareeksport og danske arbejdspladser. Især den europæiske industri viser svaghedstegn og det kan ramme den danske vareeksport.

Relaterede artikler