Globale fødevarepriser faldt marginalt

Det seneste halvandet år har med få undtagelser budt på et mærkbart fald i fødevarepriserne på næsten 25%. I samme boldgade forventer næsten halvdelen af virksomhederne i handlen med fødevarer at sænke deres priser i den kommende tid.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra FN´s fø­de­va­re­pri­sin­deks viser, at de globale fødevarepriser faldt med 0,1% i september. Det betyder, at de globale fødevarepriser er faldet i 16 ud af de seneste 18 måneder med samlet 24%.

De globale fødevarepriser faldt en anelse i september. Det seneste halvandet år har med få undtagelser budt på et mærkbart fald i fø­de­va­re­pri­ser­ne på næsten 25%. I samme boldgade forventer næsten halvdelen af virksomhederne i handlen med fødevarer at sænke deres priser i den kommende tid. Vi forventer derfor, at danskerne har udsigt til, at det igen bliver lidt billigere at fylde indkøbskurven i supermarkedet.

48% af virksomhederne i fø­de­va­re­han­de­len forventer at sænke priserne i de kommende tre måneder. Det giver god mening i lyset af de mærkbart lavere globale fødevarepriser. Omvendt forventer blot 7% af virksomhederne i fø­de­va­re­hand­len at hæve prisen i de kommende tre måneder. Det står i stærk kontrast til foråret sidste år, hvor op i mod 80% ville hæve priserne.

Danskerne har det seneste år oplevet, at det er blevet dyrere at putte fødevarer i indkøbskurven. I dag er for­bru­ger­pri­ser­ne på fødevarer ca. 5% højere end for et år siden.

De globale fødevarepriser udtrykker prisen på selve råvaren, mens de priser, som danskerne møder i supermarkedet, typisk er forarbejdet, transporteret og opbevaret. Derfor er der ikke en komplet sammenhæng mellem de globale fødevarepriser og de danske for­bru­ger­pri­ser. Selvom de globale fødevarepriser er dykket med 24% siden toppen for halvandet år siden, så er de fortsat væsentligt højere end for blot nogle år siden. Sammenlignet med samme tidspunkt i 2020, så er de globale fødevarepriser i dag 24% højere.

Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer. FN’s fødevareindeks indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier.

Relaterede artikler