Inflationen falder på ny i eurozonen
Inflationen i eurozonen dykker under 6% for første gang i 16 måneder. Det er en yderst positiv nyhed. Selvom inflationen stadig er alt for langt over målsætningen omkring 2%, så er det et fornuftigt skridt i den rigtige retning.
Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen falder til 5,5% i juni fra 6,1% i maj. Der var ventet et fald til 5,6% i dagens tal, og faldet er dermed en spids større end ventet. Inflationen toppede i oktober med 10,6%.
Kerneinflationen stiger omvendt til 5,4% i juni fra 5,3% i maj. Det er en kedelig nyhed. Kerneinflationen er stadig alt for høj og er et vidnesbyrd om, at det ikke alene er energi og fødevarer, som har gjort det dyrere at være europæer. Prisstigningerne har spredt sig til et bredt udsnit af europæernes forbrug.
Inflationen i eurozonen dykker under 6% for første gang i 16 måneder. Det er en yderst positiv nyhed. Selvom inflationen stadig er alt for langt over målsætningen omkring 2%, så er det et fornuftigt skridt i den rigtige retning.
Dagens fald i inflation ændrer dog ikke på, at der venter en ny rentestigning fra ECB på næste møde i slutningen af juli. Det kan blive den sidste renteforhøjelse fra ECB i denne omgang, men det er stadig ikke usandsynligt, at der kan komme én forhøjelse mere til efteråret. Om det kommer til at ske, vil i høj grad afhænge af de økonomiske nøgletal for vækst og lønudvikling så vel som for inflationen på det tidspunkt.
Renteforhøjelserne er kommet som perler på en snor siden juli sidste år, hvor den første renteforhøjelse bragte renten ud af negativt territorium. I dag ligger ECB’s ledende rente på 3,5%. Med en forventet ny renteforhøjelse til juli vil ECB bringe renten op på det højeste siden 2000, som også vil tangere den højeste rente i ECB’s historie.
For lidt over et år siden tog priserne for alvor fart med energipriserne i førertrøjen, og de prisstigninger falder i den her tid ud af inflationen. Derfor skyldes den seneste tids faldende inflation i høj grad basiseffekter. For ser vi på priserne fra måned til måned, så steg de fra maj til i juni med 0,3%.
Mange boligejere har grund til at følge med i inflationen, da den er definerende for renteudviklingen i den kommende tid. Der er kommet mere ro på renterne med udsigt til, at inflationen er på vej ned og renteforhøjelserne er ved at være i mål. I det kommende år skal omkring 275.000 boligejere med variabel rente have ny rente på lånet, og der er en lidt højere rente i sigte, men for de fleste har den største rentestigning fundet sted. Renten hos ECB og Nationalbanken påvirker særligt boligrenterne med variabel rente, og de fleste har allerede fået en højere rente at mærke.