En anelse højere inflation i Tyskland

De lidt højere inflationstal fra Tyskland er ikke nogen katastrofe.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at inflationen i Tyskland steg i juli til 2,3% fra 2,2% måneden før. Det er en bekræftelse af den første opgørelse over inflationen i juni. Inflationen toppede i 2022 på 8,8%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, var uændret på 2,9% i juli. Ker­ne­in­f­la­tio­nen toppede i sidste år med 5,8%. Tallene er offentliggjort af det tyske sta­ti­stik­kon­tor, Destatis.

De lidt højere inflationstal fra Tyskland er ikke nogen katastrofe, og det bryder på ingen måde med forventningen om flere ren­te­ned­sæt­tel­ser fra den europæiske centralbank. For­vent­nin­ger­ne til ren­te­ned­sæt­tel­ser er tværtimod intensiveret på det seneste ovenpå uroen på de finansielle markeder og tiltagende bekymringer om den økonomiske fremtid. Og i det lys spiller de marginalt højere inflationstal fra Tyskland altså ikke nogen stor rolle.

Det er tegn på, at inflationen er kommet mere under kontrol. Inflationen er forankret under 3%. Det samme ser vi for eurozonen som helhed. Det efterlader en åben dør for ECB til yderligere ren­tes­ænk­nin­ger. ECB leverede i juni den første rentesænkning siden 2019. Vi forventer yderligere to ren­te­ned­sæt­tel­ser i år. ECB hævede renten ad 10 omgange gennem 2022 og 2023 fra rekordlave -0,50%, hvor renten i dag lyder på 3,75%.

Mange danske boligejere med variabel rente har allerede mærket et lille rentefald i forbindelse med deres nye rente 1. juli. Og yderligere rentefald kan være i sigte. Renterne er faldet den seneste halvanden måned i takt med, at udsigterne til ren­te­ned­sæt­tel­ser er intensiveret. Derfor kan boligejerne formentlig se frem til yderligere rentefald ved næste ren­te­fast­sæt­tel­se til nytår, såfremt ECB leverer efter forventning.

Relaterede artikler