Globale fødevarepriser med lille pil ned

For første gang i fem måneder falder de globale fødevarepriser.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra FN´s fø­de­va­re­pri­sin­deks viser, at de globale fødevarepriser faldt med -0,2% i juli sammenlignet med måneden før . Det er alene et meget lille fald, men samtidig også en fortsættelse af den generelle tendens de seneste 2½ års tid. De globale fødevarepriser er nu faldet i 22 ud af de seneste 28 måneder. Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier.

For første gang i fem måneder falder de globale fødevarepriser. Der er dog kun små bevægelser i fø­de­va­re­pri­ser­ne, især når vi ser i forhold til de i foregående år, som momentvist har budt på ganske voldsomme udsving i de globale fødevarepriser. Som eksempel steg de globale fødevarepriser kraftigt med hele 18% på blot to måneder i begyndelsen af 2022. Og siden er de så faldet med 25%. De seneste års vilde udsving får de aktuelle prisændringer fra måned til måned til at blegne lidt.

Trods et fald i de globale fødevarepriser i 22 ud af 28 måneder med samlet -25%, så ligger de dog fortsat markant højere end for en blot lille håndfuld år side. Forud for de seneste års fald steg priserne med mere end 60% gennem 2021 og 2022. Og den stigning er bestemt ikke indhentet. De globale fødevarepriser er således 28% højere i dag end for præcis fire år siden.

Også de danske forbrugere har oplevet på egen pengepung, at det er blevet dyrere at købe madvarer. Fø­de­va­re­pri­ser­ne herhjemme er i dag 24% højere end for tre år siden. Der er dog en række forskelle mellem danskernes indkøbspris og den globale fødevarepris. Den globale fødevarepris er selveste råvaren, mens danskernes fødevarepris i tillæg er påvirket af forarbejdning, transport og opbevaring.

Relaterede artikler