Lavere vækst end ventet i eurozonen

Væksten var ikke lige så høj som først antaget, mens privatforbruget ligger noget nær stille.

En Gruppe Sidder Omkring Et Bord Med Ipad Og Papirer Med Grafer

Nye tal fra Eurostat viser, at BNP i eurozonen i 2. kvartal voksede med 0,2% i forhold til kvartalet før. Det er en nedjustering af den første opgørelse, som i første ombæring lød på en vækst på 0,3%. Det er andet kvartal i træk med positiv vækst, efter at økonomien tilsvarende voksede med 0,3% i 1. kvartal.

Pilen peger således igen en smule op for europæisk økonomi. Foreløbig har 2024 udelukkende budt på positive vækstrater. Omend til den svage side, men det er en helt anden stemning, end den vi oplevede i 2023, hvor væksten var ikke eksisterende.

Det er positivt igen at se fremgang. Men der er flere hår i suppen. Væksten var ikke lige så høj som først antaget, pri­vat­for­bru­get ligger noget nær stille, og så er der forskel landende imellem, hvor Tysklands økonomi trækker ned i øjeblikket. Så dagens tal med ellers positive vækstrater er altså ikke noget, som sætter gang den kæmpestore fejring.

Den tyske økonomi oplevede fald i BNP i 2. kvartal, og det er desværre ikke en enlig svale. Den tyske økonomi er skrumpet i hvert andet kvartal gennem de seneste to år. Anderledes ser det ud mere mod syd, hvor økonomien voksede i 2. kvartal i Frankrig, Spanien og Italien.

Europæisk økonomi har været ramt af høj inflation, stigende renter og økonomisk usikkerhed. Alt sammen har medvirket til at lægge en dæmper på den økonomiske aktivitet, som vi også har set afspejlet i nøgletallene. Nu ser vi dog, at inflationen er kommet mere i skak, samt at Den Europæiske Centralbank har leveret sin første rentesænkning. Vi forventer yderligere to ren­tes­ænk­nin­ger­ne inden året er omme, og det kan give lidt ekstra medvind til en trængt økonomi.

Relaterede artikler