Lidt højere inflation i USA
Inflationen tager et lille trin op, men indenfor skiven af det forventede.
Netop offentliggjorte tal viser, at inflationen i USA stiger til 2,6% i oktober fra 2,4% måneden før. Det er som ventet. Inflationen toppede i 2022 omkring 9%. Kerneinflationen, som er fratrukket energi og fødevarer, er uændret på 3,3%. Dagens offentliggørelse er opgjort ved CPI-inflationen fra Bureau of Labor Statistics.
Inflationen tager et lille trin op, men indenfor skiven af det forventede. På den ene side er der kommet væsentligt bedre styr på inflationen, men på den anden har den svært ved at vandre det sidste stykke mod målsætningen på 2%. Især kerneinflationen har forankret sig på over 3% og sig lige nu mest af alt sidelæns. Og med en amerikansk økonomi i fint tempo og udsigten til lempeligere finanspolitik efter præsidentvalget, så kan det sætte en bremse i antallet af rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank. Vi forventer dog, at renten sænkes yderligere en gang inden årsskiftet.
Den amerikanske centralbank, Fed, sænkede renten så sent som i sidste uge. Men med Trump ved roret fra januar og udsigt til republikansk flertal i begge kamre af Kongressen er vejen banet for at sætte nyt skub i økonomien og med risiko for højere inflation. Meget er dog foreløbig i det sagte, og intet endnu i handlinger, men opmærksomheden er rettet på potentielt lempeligere finanspolitik, told og risiko for en begrænsning af arbejdskraft, og det kan på sigt være med til at hive inflationen op i USA. Derfor har vi også set, at markederne har tonet ned for antallet af rentenedsættelser i horisonten fra centralbanken.
Kerneinflationen i USA holder sig stædigt over 3%. Det er ofte kerneinflationen, som anskues som det underliggende prispres i økonomien. Og den skal gerne længere ned, før Fed tør hæve armene helt over hovedet og erklære sejr over inflationen. Med de aktuelle rentenedsættelser skal vi dog samtidig huske på, at pengepolitikken nu ikke nødvendigvis er lempelig - blot mindre stram.
Renterne reagerer umiddelbart med at blive sendt en anelse sydover ovenpå dagens inflationstal. Det er dog langt fra enorme renteryk, og inflationstallene faldt også ud som forventet. Renteudviklingen i USA smitter af på blandt andet danske boliglån. Udsigten til rentefald har allerede været medvirkende til, at renten på fastforrentede lån ligger og balancerer mellem at hedde 3,5% eller 4%. Til sammenligning har den de senere år været oppe og hedde 5% og for et kort moment også 6%.