Tilliden til tysk økonomi forringes yderligere

Tysk økonomi har været præget af sløje vækstrater de seneste år.

En Gruppe Står Omkring Et Bord Og Kikker Papirer Med Grafer

Nye tal viser, at tilliden til den tyske økonomi forringes yderligere. Det viser dagens tal fra ZEW-indekset, som måler tyske finansielle aktørers vurdering af både den økonomiske udvikling over de kommende 6 måneder og den nuværende økonomiske situation.

Vurderingen af den nuværende økonomiske situation lyder på -84,5 i september fra -77,3 for en måned siden. Det er det ringeste siden begyndelsen på coronakrisen. For­vent­nin­ger­ne til fremtiden tager ligeledes et nyt dyk og lyder på 3,6 i september mod 19,2 for en måned siden. Det betyder, at der nu er nogenlunde balance mellem optimister og pessimister omkring fremtiden i den tyske økonomi. Det er til mærkbar forskel fra for bare tre måneder siden, hvor tilliden til for­vent­nin­ger­ne var oppe på 47,5.

Det ligner meget, at vi skal vente noget tid endnu for at se den tyske økonomi komme ovenpå. Tysk økonomi har været præget af sløje vækstrater de seneste år. Så sent som i 2. kvartal skumpede økonomien igen en smule. Og det er desværre ikke en enlig svale, hvor den tyske økonomi er skrumpet i hvert andet kvartal gennem de seneste to år. Og med tillidstallene i øjeblikket er der desværre ikke udsigt til en umiddelbar opblomstring lige her og nu.

Tysklands økonomi har i de senere år været præget af høj inflation, ren­testig­nin­ger, stagnerende vækst og økonomisk usikkerhed. Det har vi set markeret i væksten, som har været tæt på ikke eksisterende og til flere tider også negativ. Inflationen er imidlertid i store træk kommet bedre under kontrol, og samtidig er ECB begyndt at sænke renten. Det efterlader et håb om, at der igen kan være bedre tider forude for den tyske økonomi. Men det lader altså endnu vente på sig.

ZEW-er­hverv­stil­lids­in­di­ka­to­ren er udarbejdet af organisationen Zentrum für Europäische Wir­t­s­chafts­fors­chung (ZEW) og afspejler vurderingen af Tysklands økonomiske situation blandt op til 350 eksperter fra banker, for­sik­rings­sel­ska­ber og finansielle afdelinger i udvalgte virksomheder. Indekset måles ved forskellen mellem andelen af aktører, der har henholdsvis et optimistisk og et pessimistisk syn på økonomien.

Relaterede artikler