To streger under: Tysk inflation under 2%

Inflationen i Europas største økonomi er ved at være godt og grundigt under kontrol igen.

Højehuse Set Nedefra

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser, at inflationen i Tyskland lød på 1,9% i august. Det er en bekræftelse af den første opgørelse. For juli lød inflationen på 2,3%. Dagens tal er offentliggjort af det tyske sta­ti­stik­kon­tor, Destatis.

Nu kan vi sætte to streger under regnestykket, der viser, at inflationen i Tyskland er under 2% for første gang i over tre år. Der er rigtig gode nyheder. Inflationen i Europas største økonomi er ved at være godt og grundigt under kontrol igen.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen har også stille og roligt retning mod netop de 2%, som er Den Europæiske Centralbanks erklærede inflationsmål. Det giver rum til, at ECB kan sænke renten, ligesom de gjorde i juni. Vi tror det sker til rentemødet på torsdag.

Den endelige opgørelse for august viser, at den tyske inflation er kravlet under 2% for første gang siden foråret 2021. Det er noget af en nyhed, ikke mindst fordi en inflation på netop 2% er det officielle mål for Den Europæiske Centralbank og af de fleste økonomer anses for at være en stabil udvikling i priserne. Ligesom herhjemme, er inflationen i Tyskland faldet gevaldigt, siden den toppede i efteråret 2022 på 8,8%.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, falder til 2,8% i august fra 2,9% i juli. Ker­ne­in­f­la­tio­nen afspejler det underliggende prispres i økonomien, fordi den ikke tæller de udsving i energi- og fødevarepriser med, der kan være mere eller mindre midlertidige. Den er derfor et helt centralt inflationsmål. Ker­ne­in­f­la­tio­nen nåede sin top sidste sommer på 5,8%. 

I kampen mod den tårnhøje inflation, forhøjede ECB renten gennem 2022 og 2023 ad 10 omgange fra rekordlave -0,50% til 4%. Indlånsrenten lyder nu på 3,75%. Næste rentemøde for ECB er på torsdag d. 12. september. I Arbejdernes Landsbank forventer vi en sænkning af renten til 3,50%.

Relaterede artikler