Tysk erhvervstillid forringes igen

Siden april er tilliden til den tyske økonomi blevet forringet hver eneste måned.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal viser, at den tyske erhvervstillid målt ved Ifo-indekset forringes yderligere i august. Det samlede indeks falder til 86,6 fra 87,0 i juli. Det er fjerde måned i træk, at er­hverv­stil­li­den falder. Det er både for­vent­nin­ger­ne til fremtiden og vurderingen af den nuværende økonomiske situation, som falder. Indekset over for­vent­nin­ger­ne falder i august til 86,8 mod 86,9 måneden før, mens vurderingen af den nuværende økonomiske situation forværres til 86,5 fra 87,1.

Siden april er tilliden til den tyske økonomi blevet forringet hver eneste måned. Starten af 2024 bar ellers præg af forbedring, men nu har piben fået en anden lyd. Tysk økonomi kæmper stadig med svage vækstrater. Det tegner lige nu ikke til, at en bedring for alvor er i gang, og man havde håbet på bedre nyt.

Den samlede erhvervstillid faldt mod slutningen af 2022 til noget nær det laveste i 20 år kun set værre under finanskrisen og coronakrisen. Og tilliden holder fast i at være meget lav i et historisk lys. Tysklands økonomi har i de senere år været præget af høj inflation, ren­testig­nin­ger, stagnerende vækst og økonomisk usikkerhed. I 2. kvartal skrumpede tysk BNP en smule med -0,1%.

Inflationen er i store træk er kommet bedre under kontrol, men også blevet mere stædig på vej mod målsætningen. ECB leverede i juni den første rentesænkning siden 2019, og den næste kommer formentlig til september. Det kan give en smule medvind fremadrettet til tysk økonomi.

Ifo-indekset er baseret på omkring 9.000 virksomheder inden for frem­stil­lings­in­du­stri­en, ser­vi­ce­sek­to­ren, handel og byggeri. Virksomhederne giver deres vurderinger af den aktuelle for­ret­nings­si­tu­a­tion og deres forventninger til de kommende seks måneder.

Relaterede artikler