Tysk erhvervstillid fortsætter ned

Det er en sand bølge af sløje tillidstal fra den tyske økonomi, hvor også IFO-tilliden falder.

Slørede Mennesker På Gaden I Modlys

Nye tal viser, at den tyske erhvervstillid målt ved Ifo-indekset forringes yderligere i september. Det samlede indeks falder til 85,4 fra 86,6. Det er femte måned i træk, at IFO-tilliden falder.

Det er både for­vent­nin­ger­ne til fremtiden og vurderingen af den nuværende økonomiske situation, som falder i september. Indekset over for­vent­nin­ger­ne til fremtiden falder til 86,3 mod 86,8 måneden før, mens vurderingen af den nuværende økonomiske situation forværres til 84,4 fra 86,5.

Det er en sand bølge af sløje tillidstal fra den tyske økonomi. Den seneste uge har vi først set ZEW-tilliden skuffe, dernæst PMI og nu fuldender IFO-tilliden med at falde. Tysk økonomi kæmper stadig, hvor især industrien befinder sig i en svær periode. Der er ikke tegn på, at en bedring i tysk økonomi for alvor er i gang. Håbet var helt klart et andet, efter begyndelsen af 2024 bar præg af bedring, men nu har piben fået en mere negativ anden lyd igen.

Tysklands økonomi har i de senere år været præget af høj inflation, ren­testig­nin­ger, stagnerende vækst og økonomisk usikkerhed. I 2. kvartal skrumpede tysk BNP en smule med -0,1%. Inflationen er i store træk dog kommet bedre under kontrol. ECB har foreløbig leveret 2 ren­te­ned­sæt­tel­ser, og flere kan være på vej. Mere og mere tegner til, at næste ren­te­ned­sæt­tel­se allerede komme til oktober. Det tror vi på og forventer, at ECB sænker renten to gange mere, inden året er omme. De lavere renter kan med tiden give lidt fornyet medvind til tysk økonomi. Men det lader endnu vente på sig.

Ifo-indekset er baseret på omkring 9.000 virksomheder inden for frem­stil­lings­in­du­stri­en, ser­vi­ce­sek­to­ren, handel og byggeri. Virksomhederne giver deres vurderinger af den aktuelle for­ret­nings­si­tu­a­tion og deres forventninger til de kommende seks måneder.

Relaterede artikler