Er din privatøkonomi i krise?
Mange danskere rammes lige nu af høje energipriser og stigende renter. Som bank vil vi gerne være med til at finde løsninger, så du kan komme godt igennem krisen. Vi er mange erfarne rådgivere, der sidder klar til at hjælpe vores kunder.
Som bank kan vi desværre ikke få energipriser eller renter til at gå ned lige med det samme. Det, vi kan gøre som bank, er at lave nogle løsninger for vores kunder. Både på kort og på lang sigt.
Det kan for eksempel være at springe nogle betalinger over på sit banklån – eller se på muligheden for at ændre på lånet. Det kan vi regne på og tale om.
Vær tæt på dit budget
Vi opfordrer alle til at være ekstra tæt på deres budgetkonto og regninger i den kommende tid. Det er nemlig blevet mange tusind kroner dyrere pr. måned at være dansker. Derfor kan det tænkes, at budgettet skal tilrettes med ekstra penge.
Måske har du allerede nu en fornemmelse af, at det kan blive svært at få budgettet og økonomien til at hænge sammen de kommende måneder. Der siger vi: Kontakt os hellere for tidligt end for sent, så vi kan se på en løsning sammen, inden der opstår overtræk og ubetalte regninger.
Hvorfor stiger renterne?
Renterne stiger, fordi centralbankerne sætter renterne op i forsøget på at banke inflationen ned. Der har simpelthen været for meget tryk på kedlerne efter Corona, og priserne er steget helt vildt. Nu skal der ro på, og derfor sætter Den Europæiske Centralbank (ECB) renten op, og Nationalbanken og bankerne går i samme retning.
Hvad betyder rentestigningerne for boligejere?
Stigende realkreditrenter gør det dyrere at finansiere et boligkøb, og de stigende renter skaber et nedadgående pres på boligmarkedet.
Renterne på realkreditlån er steget med raketfart i 2022. Fra 1,5 pct. til 6 pct. på et nyt, almindeligt 30-årigt, fastforrentet realkreditlån med afdrag. Ligeledes stiger de korte, variable realkreditrenter. Fx er den seneste F3-rente fra 1. oktober på 1,65 pct. mod -0,57 pct. for 3 år siden. Det er 1.370 kr. mere om måneden efter skat pr. lånt afdragsfri million.
Rentestigninger på realkreditlån betyder ikke noget for din månedlige ydelse, hvis du allerede har et fastforrentet lån og har låst renten fast på måske 0,5 pct. eller 1,5 pct. I det tilfælde kan du i stedet overveje at ”opkonvertere” dit realkreditlån til et lån med en højere rente og derved skære en pæn del af din restgæld. Det forklarer vores cheføkonom mere om på denne video.