Boligejere betaler til tiden
Langt de fleste boligejere betaler ydelsen på realkreditlånet til tiden.
Netop offentliggjorte tal fra Finans Danmark viser, at boligejernes restance på realkreditlån var 0,15% i 1. kvartal. Restanceprocenten angiver, hvor stor en del af ydelsen på realkreditlånet i september, som ikke er betalt 3,5 måneder efter termin. Statistikken går tilbage til 1990. Dagens tal angiver den manglende betaling på ydelsen ved slutningen af marts, som endnu ikke er betalt her 3,5 måneder efter.
Hvis vi oversætter restanceprocenten til rede kroner, så betyder det, at boligejerne mangler at betale 1,5 kr. for hver 1.000 kr. i ydelse på realkreditlånet. Restanceprocenten har lydt på 0,15% i seks uafbrudte kvartaler nu og er tæt på den seneste bund i 2022 på 0,13%. Til sammenligning toppede den på 0,60% efter finanskrisen.
Boligejerne er gode til at betale til tiden. Boligejerne fremstår med de her tal ganske robuste, hvor langt de fleste boligejere betaler ydelsen på realkreditlånet til tiden. Og det har en ellers trængt tid med høj inflation og markant højere renter ikke rokket på. Den stærke betalingsevne er desuden også udtrykt i antallet af tvangsauktioner, som ligeledes ligger meget lavt.
Mens det generelt er blevet dyrere for de danske forbrugere med et højere prisniveau samt markant større renter, så er der imidlertid også en række af ting, der trækker i den anden retning. Særligt et stærkt arbejdsmarked er med til at holde en effektiv hånd under boligejernes solide betalingsevne. Beskæftigelsen er rekordhøj, ledigheden holder sig lav, og lønstigningerne har ramt det højeste i omtrent 30 år. Dertil har danskerne pæne opsparinger og en lav udlånsvækst. Og så medvirker det stærke boligmarked til, at det er lettere at sælge boligen i fri handel, hvis der opstår betalingsproblemer.