Historisk få lånetilbud

2024 har været helt usædvanlig stille på lånetilbudsfronten, og der er intet som peger mod en vending i horisonten.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Finans Danmark, at boligejere og virksomheder modtog 12.436 lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne i juni. Samtidig kan vi gøre årets første seks måneder op, som har budt på i alt 72.802 lånetilbud. Det er rekordlavt for et 1. halvår. Statistikken går tilbage til 1996.

Rekordfå lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne i 1. halvår. 2024 har været helt usædvanlig stille på lå­ne­til­bud­s­fron­ten, og der er intet som peger mod en vending i horisonten. De hjemlige boligrenter står tæt på bomstille, og da det i særlig grad er svingende renter, som kan sende antallet af lånetilbud op, så ligger forklaringen lige til.

2023 bød samlet set på det laveste antal lånetilbud i statistikkens historie, men fortsætter tendensen fra 1. halvår af 2024 resten af året, så vil 2024 overtage den rekord. I årets første seks måneder er der således afgivet 20,5% færre lånetilbud end i 1. halvår af 2023.

De fastforrentede re­al­kre­di­tren­ter har ligget meget stabilt det seneste halvandet år. I den periode har renten vippet mellem 4% og 5%, hvor renten aktuelt i dag hedder 4%. Hvis vi skal se en fornyet opblomstring i antallet af lånetilbud, så skal renten på de fastforrentede lån længere ned. Det vil nemlig give mere kon­ver­te­rings­ak­ti­vi­tet, som vil give flere lånetilbud. Men der er altså ikke meget, som peger i retning af markant lavere renter på de fastforrentede lån, og det aktuelle dødvande for lånetilbuddene kan altså fortsætte en tid endnu. Her skal man dog huske på, at renteryk ofte kommer uventet, og det kan da heller ikke udelukkes, at vi pludseligt står i et nyt kon­ver­te­rings­vin­due.

Relaterede artikler