Højere renter på vej til boligejere med F3 og F5

Det vil betyde en månedlig ydelse som vokser med omkring 2.000 kr. pr. lånt afdragsfri million.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Ren­te­til­pas­nings­auk­tio­nen er slut hos Totalkredit. Det betyder, at en række boligejere kender deres rente fra 1. juli. Det endelige resultat blev en rente på 3,82% til F1, 3,20% til F3 og 3,06% til F5.

En række boligejere med F3 og F5 kan se frem til markant højere renter, når vi krydser 1. juli på kalenderen. Det vil betyde en månedlig ydelse som vokser med omkring 2.000 kr. pr. lånt afdragsfri million, og det er bestemt noget, som kan mærkes i et budget. Et lille lys i mørket for de pågældende boligejere er, at denne uges auktioner har givet lidt lavere renter, end vi har set det seneste års tid. Men det ændrer selvfølgelig ikke på, at der skal findes ekstra plads i budgettet om kort tid.

F1-lånerne er de eneste ved denne auktion, som kan se frem til en lavere rente. F1-renten blev sidste år på samme tid fastsat til 3,97%. Den rente ender lidt lavere på 3,82% fra 1. juli. Det betyder, at den månedlige ydelse efter skat falder med ca. 90 kr. pr. lånt million uden afdrag. For F3-lånerne er det en helt anden snak. De kommer fra en rente på -0,18%, og kan altså ende på 3,20%. Det giver en stigning i den månedlige ydelse efter skat på 2.090 kr. pr. lånt million uden afdrag. Er lånet med afdrag lyder stigningen på 910 kr. På F5 lyder stigningen i den månedlige ydelse efter skat på 1.920 kr. pr. afdragsfri million, mens det er 840 kr. med afdrag.

Det glædelige for ren­te­til­pas­ning­s­lå­ner­ne skal findes i, at renten trods alt ikke peger yderligere op. Tilbage ved auktionen i maj for et år siden fik de pågældende F1-lånere fastsat en rente på 3,97%, mens F3- og F5-lånerne endte med en rente på henholdsvis 3,49% og 3,58%. Her ender renten altså lavere ved denne auktion. Vi skal dog fortsat tilbage til tiden efter finanskrisen for at finde tilsvarende høje auk­tions­re­sul­ta­ter, så der er med andre ord ikke tale om mærkbart lavere renter i denne ombæring. De markant højere renter kommer på baggrund af massive ren­te­for­hø­jel­ser hos cen­tral­ban­ker­ne – navnlig Den Europæiske Centralbank, ECB, og Nationalbanken.

Relaterede artikler