Højere udbudspriser på boligmarkedet

Potentielle boligkøbere har fået mere at vælge mellem, men det sker til højere udbudspriser, som er steget 4% det seneste år.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Finans Danmark viser, at bo­li­g­ud­bud­spri­ser­ne på huse og lejligheder over det seneste år er steget med henholdsvis 3,9% og 4,1%. Også antallet af udbudte boliger er steget i den seneste tid, så der nu står i alt 47.062 boliger til salg på landsplan.

De højere udbudspriser betyder, at et gennemsnitligt hus på 140 kvm. er udbudt til 2,85 mio. kr., mens en lejlighed på 90 kvm. er udbudt til 3,70 mio. kr. Det er en stigning på 105.000 kr. på huset på 1 år, mens det er 145.000 kr. på lejligheden.

Potentielle boligkøbere har fået mere at vælge mellem det seneste år, men det sker til højere udbudspriser, som er steget omkring 4% det seneste år. Det højere boligudbud kan dog give boligkøberne et større for­hand­lings­rum, når den endelige pris på boligen skal findes, end hvad der var tilfældet, da det gik stærkest under corona.

Selvom boligudbuddet stiger og isoleret set trækker ned for boligpriserne, så er der også mange lodder på den modsatte vægtskål. I en nylig spør­ge­un­der­sø­gel­se* forventer næsten 2 ud af 3 danskere, at boligpriserne vil stige over det næste år. For blot 9 måneder siden var det alene godt 1 ud af 3, som forventede stigende boligpriser. For­vent­nin­ger­ne hos danskerne er interessante, fordi de er kernen af boligmarkedet. Det er ikke utænkeligt, at en boligkøber vil være villig til at betale lidt mere for en bolig, hvis man forventer stigende boligpriser, mens en sælger kan være mere til­ba­ge­hol­den­de med nedslag. Forventninger kan derfor spille en ikke uvæsentlig rolle på boligmarkedet.

I tillæg genvinder mange danskere i øjeblikket massiv købekraft med de højeste lønstigninger i årtier, beskæftigelsen er rekordhøj og ren­testig­nin­ger­ne er stoppet op og vendt til mindre rentefald boligpriserne. Derfor forventer vi samlet set, at den svage, men positive, fremgang på boligmarkedet fortsætter i den resterende del af året.

* Spør­ge­un­der­sø­gel­sen er foretaget af Voxmeter for Arbejdernes Landsbank i maj 2024 blandt 1.058 repræsentativt udvalgte respondenter.

Relaterede artikler