Regeringen forventer husprisstigninger

Der er dog tale om en prisudvikling i den mere afdæmpede ende.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Regeringen har netop offentliggjort ny prognose for dansk økonomi herunder også boligmarkedet. Regeringen forventer, at huspriserne skal stige med 2,7% i år, hvilket er marginalt lavere end i seneste prognose fra maj, hvor forventningen lød på 3,2%. I 2025 er forventningen uændret til huspriserne på 3,0%.

Regeringen ser huspriserne udvikle sig positivt både i år og næste år. Der er dog tale om en prisudvikling i den mere afdæmpede ende. Vi er overordnet set på linje med regeringen i deres afdæmpede, men positive, forventning til huspriserne. Rekordmange er i beskæftigelse, reallønnen går mærkbart frem og vi har endda set mindre rentefald på det seneste, og det er alt sammen understøttende for positive tider på boligmarkedet.

Hvis regeringen får ret i deres prognose for 2024 og 2025 med prisstigninger på henholdsvis 2,7% og 3,0%, så betyder det, at en boligejer med et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter kan se frem til mere friværdi. I gennemsnit vil friværdien blive øget med ca. 130.000 kr. i 2025 målt i forhold til gen­nem­snits­pri­sen i 2023, hvis vi bruger Boligsidens huspristal.

Boligmarkedet har haft et ganske pænt 2024 indtil videre. Antallet af bolighandler minder om tiden før corona, priserne stiger på både huse og lejligheder, og selv ikke overgangen til de nye boligskatter har givet anledning til de helt store panderynker. Der er da også masser af årsager i vægtskålen, som medvirker til at trække i positiv retning til boligmarkedet. Ar­bejds­mar­ke­det ser fortsat rigtig stærkt ud, selvom tempoet er på vej. Rekordmange er i beskæftigelse, ledigheden er lav og lønningerne stiger med høj fart. Vi har dog også set boligudbuddet stige i løbet af 2024, og det er omvendt med til at holde snor i pris­stig­nin­ger­ne.

Vi forventer, at den positive, fremgang på boligmarkedet fortsætter. Han­del­sak­ti­vi­te­ten har i de seneste måneder mindet mere om tiden før corona, og det ser vi fortsætte. Boligpriserne ser vi løfte sig med lille pil op drevet af helt fundamentale forhold fra lidt lavere renter og et stærkt arbejdsmarked.

Relaterede artikler