26 mia. i nedkonverteringer ved denne opsigelsesfrist

Det blev ikke til en konverteringsbølge i denne ombæring. .

Person Bruger Lommeregner

Tal fra de danske re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter viser, at der ved den netop overståede op­si­gel­ses­frist ved udgangen af januar blev opsagt fastforrentede realkreditlån for 26 mia. kr. Til sammenligning bød forrige frist i oktober sidste år på opsigelser for 28 mia. kr.

Det blev ikke til en kon­ver­te­rings­bøl­ge i denne ombæring. Puljen af opsagte lån er ganske enkelt for lille til at vi kan finde det prædikat frem fra skuffen. I begyndelsen af januar forventede vi et kon­ver­te­rings­om­fang på 25-30 mia. kr. ved denne op­si­gel­ses­frist. Og det er netop i det niveau, vi er landet. Vi er i virkeligheden ikke milevidt fra, at der kan komme gang i kon­ver­te­rin­ger­ne, men vi har stået i vadestedet i efterhånden et halvt års tid. Får vi 3,5%-lånene i en kurs noget tættere på 100, så tror vi også på, at der for alvor kommer gang i ned­kon­ver­te­rin­ger­ne.

Op til denne op­si­gel­ses­frist er det primært 4%-lånene, som har domineret scenen med kurser tæt på 100 – nøjagtig som vi så det ved seneste op­si­gel­ses­frist i oktober sidste år. Vi ender derfor med at få en ned­kon­ver­te­rings­ak­ti­vi­tet, som minder meget om oktober, men altså lige lidt lavere i denne ombæring. Tilbage i oktober betød de opsagte lån for 28 mia. kr., at det var højeste ned­kon­ver­te­rings­ak­ti­vi­tet i 3,5 år.

Der er ingen tvivl om, at skal vi have gang i kon­ver­te­rin­ger­ne, så skal vi have et renteryk nedad, hvor vi for alvor får 3,5%-lånene i spil til kurser i nærheden af 100. Der er især mange boligejere med 5%-lån, og der skal vi have renten længere ned før de fleste vil begynde at overveje en ned­kon­ver­te­ring.

Vi har set renterne bevæge sig i snart sagt alle retninger i de seneste måneder, da der er større usikkerhed for renterne efter det amerikanske præsidentvalg. For­vent­nin­ger­ne til yderligere ren­te­ned­sæt­tel­ser fra den amerikanske centralbank, Fed, er helt i bund i øjeblikket med udsigt til mere vækstfremmende og inflationær finanspolitik i USA. I dag ventes blot omkring 2 ren­te­ned­sæt­tel­ser fra Fed i 2025, hvor der for blot få måneder siden var ventet ca. 5 ren­te­ned­sæt­tel­ser. Mange danskere har flere gode grunde til at følge udviklingen hos Fed. Ikke mindst en del boligejere, hvor især de fastforrentede lån er påvirkede fra udviklingen i USA. I øjeblikket hedder vipper renten mellem 3,5% og 4% på et fastforrentet lån, men skulle det ske, at der bliver skruet op for for­vent­nin­ger­ne til ren­te­ned­sæt­tel­ser fra Fed, så kan vi pludselig begynde at tale om endnu lavere renter og potentiel kon­ver­te­rings­bøl­ge igen.

Relaterede artikler