Fremgang i realkreditudlånet for tredje kvartal i streg
Der er ikke tale om nogen stor vækst, men ikke desto mindre er der tale om fremgang.
Nye tal fra Finans Danmark viser, at realkreditudlånet ved udgangen af 2024 lød på 1.786,2 mia. kr. Det er 6,0 mia. kr. højere end i 3. kvartal 2024 svarende til en fremgang på 0,3%. Ser vi på hele 2024, så lyder realkreditudlånet på næsten præcis det samme beløb som ved indgangen til 2024. Vi skal tilbage til 2021 for at finde den seneste årlige fremgang i realkreditudlånet.
Realkreditudlånet går frem for tredje kvartal i træk. Der er ikke tale om nogen stor vækst, men ikke desto mindre er der tale om fremgang. Forud er gået 9 kvartaler med mærkbar og sjælden tilbagegang i realkreditudlånet. Det er ikke hverdagskost, at realkreditudlånet decideret falder, og slet ikke over så lang tid. En af hovedårsagerne til det faldende realkreditudlån er, at tusindvis af boligejere omlagde deres realkreditlån, og i den forbindelse barberede en bid af restgælden.
Realkreditudlånet slår da heller ikke nogen rekorder med den seneste stigning. Realkreditudlånet toppede i 1. kvartal 2022, og siden er realkreditgælden skrumpet med ca. 1.848,1 mia. kr., hvilket svarer til en tilbagegang på lidt mere end 3%. Typisk stiger realkreditudlånet over tid, så udviklingen har været ret usædvanlig.
I dagens tal får vi også overblik over fordelingen mellem fast og variabel rente. De variabelt forrentede lån lyder på 971,9 mia. kr. ved udgangen af 4. kvartal 2024 blandt boligejerne. Det er 10,7 mia. kr. højere end i 3. kvartal. Ser vi det som andel af det samlede realkreditudlån til boligejerne, så ligger andelen på 54,4%, hvilket er lidt højere end ved indgangen til 2024. De afdragsfri lån toppede i 4. kvartal 2022 på 882,9 mia. kr., men lyder nu på 843,4 mia. kr. blandt boligejerne. Her er andelen af det samlede realkreditudlån dog faldet lidt fra ca. 48,5% til 47,2.
Lån med variabel rente oplever fremgang i 4. kvartal. Det er ikke fordi der er tale om en stor stigning, som kan måle sig med den fremgang vi så i særligt 2022. Her genvandt de variabelt forrentede lån en hel del popularitet, og er da også stadig det mest udbredte lån blandt danske boligejere.
Det er især renteforskellen mellem lån med variabel rente og fast rente, som er den største faktor til både fremgang og tilbagegang i lån med variabel rente. Forskellen i renten mellem et fastforrentet og variabelt forrentet lån er i et historisk perspektiv ikke specielt stor i øjeblikket, men vi har set, at forskellen henimod slutningen af 2024 og ind i 2025 er blevet større. Og det kan være med til at forklare fremgangen i variabel rente i 4. kvartal. Vi så det samme ske bare med større effekt, da renterne steg mærkbart i 2022, hvor det især var de fastforrentede lån, som først stod for skud. Her var renteforskellen i en længere periode ret stor, og det gav et incitament til at vælge lån med variabel rente.