Dansk økonomi i recession

Industrien trækker ned i aktiviteten i dansk økonomi, og det kommer oveni en i forvejen svækket købekraft hos forbrugerne fra den tidligere højere inflation og mærkbart højere renter.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at dansk økonomi skrumpede med -0,1% i 3. kvartal. Det er en nedjustering af BNP-indikatoren, som først lød på -0,3%. Omvendt opjusteres faldet i 2. kvartal til -0,9% mod tidligere -0,3%. Det betyder, at BNP er faldet to kvartaler i træk, og dansk økonomi derved er i teknisk recession.

Dansk økonomi er i recession. Industrien trækker ned i aktiviteten i dansk økonomi, og det kommer oveni en i forvejen svækket købekraft hos forbrugerne fra den tidligere højere inflation og mærkbart højere renter.

Men i lyset af rigeligt af udfordringer til økonomien er recession ikke dybt overraskende. Og det er tilmed endnu en kun mindre af slagsen. Der er intet i dagens tal, som taler imod en blød landing for dansk økonomi, som har klaret sig som sådan pænt.

Dansk økonomi voksede 1,1% i 1. kvartal, og det betyder, at BNP er stort set uændret i forhold til årets begyndelse.

Vi forventer, at væksten i 2023 lander omkring 1%. Det kommer efter vækst på 2,7% og 6,8% i henholdsvis 2022 og 2021. De kommende år tegner til at byde på lavere vækst end i de foregående år.

Dansk økonomi klarer sig som sådan pænt i betragtning af situationen med høj inflation, stigende renter og usikkerhed. Teknisk recession er samtidig en sort-hvid-betragtning og fortæller intet om, hvor hård recessionen er. Økonomien skrumper kun meget lidt, og andre grene af økonomien viser omvendt stærke takter. Så dagens officielle tekniske recession er ikke så slemt, som det måske lyder.

Ar­bejds­mar­ke­det er stadig stærkt. Antallet af lønmodtagere er braget i vejret og slår nye rekorder. I 2023 er der kommet 29.000 flere lønmodtagere i arbejde. Stil­lings­op­sla­ge­ne ligger stadig fornuftigt til og vidner om et arbejdsmarked, hvor bunden ikke er gået ud.

Relaterede artikler