Flot fremgang i danskernes aktieformuer i 2024

Danskernes aktieformuer faldt i juli, men har dog haft et godt 2024.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Nationalbanken viser, at danskernes egne aktieformuer i både danske og udenlandske aktier lyder på 890 mia. kr. ved udgangen af juli. Det er et fald på 23 mia. kr. i forhold til juni. Set for 2024 som helhed er aktieformuerne dog steget med 88 mia. kr.

Aktieformuen fordeler sig med 735 mia. kr. i danske aktier og 155 mia. kr. i udenlandske aktier. Både formuen i danske og udenlandske aktier er steget i løbet af 2024 som følge af kursstigninger, men kradser vi lidt i overfladen, så har danskerne aktivt solgt ud af danske aktier for omkring 14 mia. kr. Omvendt er der købt op i udenlandske aktier for 7 mia. kr.

Danskernes aktieformuer faldt i juli, men har på trods af det haft et godt 2024. Alene i år er der lagt 88 mia. kr. til formuerne, som primært er vokset som følge af positive aktiemarkeder. Tallene dækker kun til og med juli, og uroen på de finansielle markeder i starten af august er således ikke med. Mange af de største aktieindeks har dog rettet sig mærkbart siden da, og ser vi på året som helhed, så leveres der fortsat rigtigt pæne afkast.

Uroen på de finansielle markeder i begyndelsen af august gav ind­led­nings­vist gedigne nedgange på ak­tie­mar­ke­der­ne rundt om i verden, mens også renterne faldt ganske mærkbart. Som eksempel faldt det hjemlige C25 med mere end 5% i de første turbulente dage i august. Siden er der dog faldet væsentligt mere ro over feltet, og en del aktieindeks har allerede indhentet det tabte igen, mens også rentefaldene har stabiliseret sig.

Den megen uro giver dog også anledning til at minde sig selv om, at investering i aktier vil give udsving undervejs, og kan ramme pludseligt. Det er derfor vigtigt at have det lange sigte på kikkerten, så der er plads til de udsving der uvægerligt kommer. Det bedste man kan gøre i en situation med dansende aktiemarkeder, er at have is i maven, bevare roen og overblikket og minde sig om sin oprindelige in­ve­ste­rings­stra­te­gi og holde fast.

Relaterede artikler