Ledigheden stiger i oktober

Det er ærgerligt. Vi skal dog huske på, at ledigheden fortsat er ganske lav.

Ledigheden står bomstille

Friske tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings (STAR) le­dig­heds­in­di­ka­tor viser, at ledigheden ser ud til at stige med 500 personer i oktober, når der tages højde for normale sæsonudsving. Le­dig­heds­in­di­ka­to­ren fra STAR en tidlig indikator på udviklingen i de endelige ledighedstal.

Ledigheden ser ud til at stige igen i oktober. Vi er i den milde ende af skalaen, men dagens foreløbige tal tyder ikke desto mindre på, at ar­bejds­løs­heds­kø­en bliver længere. Det er ærgerligt. Vi skal dog huske på, at ledigheden fortsat er ganske lav.

Ledigheden er langsomt krøbet opad, siden den bundede i foråret 2022. Selv med dagens stigning, er der dog langt op til niveauet fra før cor­o­na­pan­de­mi­en. I årets første ti måneder, er ledigheden steget med bare 2.500 personer, hvis dagens foreløbige tal står til troende. Det er en del lavere end samme periode sidste år, hvor ledigheden steg med 5.400 personer

Ar­bejds­mar­ke­det i Danmark står stærkt, særligt når man tager den modvind med i betragtning, der har blæst med først coronakrisen og siden høj inflation og stigende renter. Beskæftigelsen er høj, og ledigheden er lav. På det seneste er der dog tikket lidt dårligere nyheder ind med fald i beskæftigelsen i august og den største stigning i ledigheden i 20 måneder i september.

Vi forventer et fortsat robust arbejdsmarked den kommende tid. Efterspørgslen på arbejdskraft ligger fortsat pænt til med mere end 23.000 nyopslåede stillinger i september. Det er noget højere end i perioden før cor­o­na­pan­de­mi­en. Samtidig er beskæftigelsen tæt på rekordhøj, og den er steget i 15 ud af 19 underbrancher set over det seneste år. Det kan godt være, at farten er gået en smule ned, men der er fortsat grobund for en fornuftig udvikling på ar­bejds­mar­ke­det.

Relaterede artikler