Lønomkostningerne stiger i byggeriet

Det er lønomkostningerne, der peger op med en stigning på 5,6% i forhold til sidste år.

Beskæftigelsen i byggeriet falder - sendt 1 år tilbage med ét slag

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at omkostningerne til at bygge ny bolig steg med 0,4% i 2. kvartal målt i forhold til kvartalet før. Det samlede byg­geom­kost­nings­in­deks for boliger er baseret på omkostningerne ved opførelse af enfamiliehuse og etagebyggeri og går tilbage til 2003.

Byg­geom­kost­nin­ger­ne stiger en anelse i 2. kvartal. Det er lø­nom­kost­nin­ger­ne, der peger op med en stigning på 5,6% i forhold til sidste år. Ser vi på ma­te­ri­a­le­pri­ser­ne, er de faldet en smule. Udviklingen er bestemt inden for skiven, for pris­stig­nin­ger­ne er dampet gevaldigt af, siden de skød i vejret i 2021 og 2022 og toppede med årlige stigninger på mere end 10%.

Byg­geom­kost­nin­ger­ne er i dag 1,6% højere end for et år siden. Det er en normalisering af udviklingen sammenlignet med 2022, hvor den årlige stigning nåede op på hele 11,3% i 3. kvartal. Dengang var det særligt udgifterne til materialer, der skød i vejret med hele 14,9%. I dag er det lø­nom­kost­nin­ger­ne, der har pil op, om end stig­nings­tak­ten er betydeligt lavere. Lø­nom­kost­nin­ger­ne er steget med 5,6% i forhold til samme tid sidste år, mens omkostningerne til materialer i dag ligger -0,3% lavere.

På trods af stigende omkostninger, er der fortsat flere byg­ge­virk­som­he­der, der melder om mangel på arbejdskraft end om mangel på efterspørgsel. Forskellen er dog svundet ind siden 2022, hvor ar­bejds­kraft­man­gel var det store tema. I dag melder 28% af byg­ge­virk­som­he­der­ne om mangel på arbejdskraft, mens 26% melder om mangel på efterspørgsel, når man tager højde for normale sæsonudsving. 45% af byg­ge­virk­som­he­der­ne melder om ingen pro­duk­tions­be­græns­nin­ger, hvilket er noget højere end bunden på 28% i maj 2022.

Højere byg­geom­kost­nin­ger lader til at holde snor i boligbyggeriet, sammen med et højere renteniveau og en privatøkonomi mærket af in­f­la­tions­kri­sen. Der har været et fald på -4,2% i beskæftigelsen ved nybyggeri sammenlignet med samme tid sidste år, ligesom antallet af påbegyndte byggerier fortsat er lavere end i årene op til 2022. Den samlede byg­ge­be­skæf­ti­gel­se er dog 2,3% højere end sidste år, så der er ikke krisestemning i byggeriet.

Relaterede artikler