De offentlige lønstigninger i mærkbar fremgang
Vi står nu med at samlet dansk arbejdsmarked, som præsterer på lønsiden.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at lønningerne steg med 4,8% i 4. kvartal på det danske arbejdsmarked i forhold til samme kvartal sidste år. Det er uændrede lønstigninger i forhold til kvartalet før og samtidig niende kvartal i træk, at de årlige lønstigninger er højere end 3%. Løntallene fra Danmarks Statistik går tilbage til 2016.
De offentlige lønstigninger løber lige nu hurtigst. De årlige lønstigninger var i offentlig forvaltning og service på 6,3% i 4. kvartal. I staten lød de på 6,3%, mens de var på 7,3% i regionerne og 5,8% i kommunerne. I den private sektor var de årlige lønstigninger på 4,2% i 4. kvartal. Danmarks Statistik fremhæver, at den kraftige stigning i det regionale område særligt er drevet af udmøntningen af trepartsmidler fra trepartsaftalen 2023.
Vi står nu med at samlet dansk arbejdsmarked, som præsterer på lønsiden. Danskernes lønpose voksede pænt i 2024 set under ét. De private lønstigninger tog et pænt hop fra 2023, og i 2024 ser vi tilsvarende de offentlige lønstigninger tage trinnet op. Det er ikke usædvanligt, at de offentlige lønninger stiger med forsinkelse. Vi tror på, at det her kan give et løft til privatforbruget i 2025.
Med dagens løntal er der i gennemsnit mærkbar fremgang i reallønnen. Inflationen er faldet meget mere til ro og var i 4. kvartal på 1,7%. Det giver som helhed i det offentlige en reallønsfremgang på 4,5% i 4. kvartal sammenlignet med året før. For private lyder reallønsfremgangen på 2,5%.
Fremgangen i reallønnen og den forbedrede købekraft forventer vi vil være med til at trække privatforbruget op i 2025. Privatforbruget står for omtrent halvdelen af den økonomiske aktivitet, så det kan smitte af bredt i økonomien. De pæne lønstigninger går desuden hånd i hånd med en rekordhøj beskæftigelse. Alene i 2024 kom mere end 34.000 flere lønmodtagere i arbejde.
Vi er forsigtige optimister på privatforbrugets vegne. Men der er også elementer, som trækker imod, hvor lønstigningerne har ramt danskerne forskelligt og på forskellige tidspunkter. Vi ser det først på det private arbejdsmarked, nu også for offentligt ansatte, mens overførselsindkomst endnu har noget i vente. Samtidig sidder inflationschokket fra 2022 stadig i maven på os, og det holder forbrugertilliden i kort snor. Sidst men ikke mindst kan de globale uro med told og toldtrusler i sidste ende også resultere i en vis tilbageholdenhed. Vi ser dog stærkere faktorer for fremgang end tilbagegang og forventer dermed også bedring i forbrugertilliden og stigning i privatforbruget i 2025.