Detailsalget fortsætter stille og roligt opad
Februar bød på det højeste detailsalg i næsten tre år.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med 0,8% i februar. Selvom det ikke er en markant stigning, så er det alligevel den største månedlige stigning i et år. Salgstallene er korrigeret for prisændringer, sæsonudsving og handelsdage.
Sammenlignet med februar sidste år var detailsalget 3% højere i år. Og med den fortsatte stigning i februar rammer detailsalget det højeste siden marts 2022.
Detailsalget er i langsomt hopla. Februar bød på det højeste detailsalg i næsten tre år, efter salget langsomt men stædigt har peget op siden begyndelsen af 2023. Fundamentet for større købelyst hos danskerne er også gradvist steget siden 2022, hvor købekraften led et stort knæk med den høje inflation. Arbejdsmarkedet præsterer hammergodt med nye beskæftigelsesrekorder, og samtidig har en del danskere oplevet pæne lønstigninger. Der er i tillæg kommet langt mere ro på inflationen, og renterne er faldet lidt tilbage.
Danskernes købekraft oplevede et stort slag i 2021 og 2022, hvor inflationen steg til over 10%. Det satte tydelige spor i danskerne købelyst i detailbutikkerne. Hertil kom detailsalget fra et ekstraordinært højt niveau under corona. Fra toppen i 2021 til bunden i 2022 faldet detailsalget med -17%.
Sammenlignet med for et år siden er et især kategorien andre forbrugsvarer, som er steget, hvor stigningen lyder på 6%. Her finder man blandt andet finder salg af udstyr til bolig og fritid i butikker, supermarkeder, discountforretninger, varehuse og stormagasiner. Køb af tøj er derimod gået tilbage med et fald på knap 3%. Køb af fødevarer er tæt på uændret med stigning på 0,3%.
Vi ser grobund for yderligere fremgang i detailhandlen. Arbejdsmarkedet præsterer bundsolidt og slår den ene beskæftigelsesrekord efter den anden. I januar steg beskæftigelsen med 5.500 personer, som kommer i forlængelse af 34.000 flere personer i arbejde i 2024. Samtidig har lønstigningerne været høje hos mange danskere, som har genvundet en stor del af den tabte købekraft efter den høje inflation i 2022. Hertil er renterne faldet, som igen giver lidt luft til økonomien for mange boligejere.