Lille fald i detailsalget i marts

Selvom det pegede en lille smule ned i marts, så har det været en fin start på året.

Historisk stigning i detailsalget

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget faldt med 0,1% i marts. Det er alene et meget lille fald, og detailsalget steg omvendt i januar og februar. Samlet for årets tre første måneder er detailsalget vokset med 0,7% i forhold til de foregående tre måneder. Og sammenlignet med samme periode sidste år ligger detailsalget 3,1% højere. Salgstallene er korrigeret for prisændringer, sæsonudsving og handelsdage.

Detailsalget er nær det højeste i tre år. Selvom det pegede en lille smule ned i marts, så har det været en fin start på året. Og det til trods for den usikkerhed som verden står i, hvilket også påvirker de danske forbrugeres økonomiske humør. Men hele fundamentet for at bruge penge i de­tail­bu­tik­ker­ne er solidt. Beskæftigelsen bliver ved med at slå rekorder, købekraften er steget for mange danskere med pæne lønstigninger og ro på inflationen. Og så er de faldende renter også med til at give lidt mere økonomisk luft hos mange boligejere, særligt med variabel rente.

Sammenlignet med for et år siden er det især kategorien andre forbrugsvarer, som er steget, hvor stigningen lyder på 4%. Her finder man blandt andet finder salg af udstyr til bolig og fritid i butikker, supermarkeder, di­sco­unt­for­ret­nin­ger, varehuse og stormagasiner. Også køb af tøj er gået frem med en stigning på 3%. Køb af fødevarer er tæt på uændret med en mindre stigning på 0,8%.

Danskernes købekraft oplevede et stort slag i 2021 og 2022, hvor inflationen steg mærkbart og satte danskernes købekraft tilbage. Det satte også tydelige spor i danskerne købelyst i de­tail­bu­tik­ker­ne. Hertil kom detailsalget fra et ekstraordinært højt niveau under corona. Fra toppen i 2021 til bunden i 2022 faldet detailsalget med -17%.

Vi ser fortsat grobund for yderligere fremgang i detailhandlen. Ar­bejds­mar­ke­det præsterer bundsolidt med be­skæf­ti­gel­ses­re­kor­der. I januar og februar steg beskæftigelsen med 7.000 personer, og samtidig har løn­stig­nin­ger­ne været høje hos mange danskere, som har genvundet en stor del af den tabte købekraft efter den høje inflation i 2022. På den negative side er for­bru­ger­til­li­den lav og trækkes aktuelt ned af et uroligt verdensbillede, senest med nye toldsatser fra USA og risiko for handelskrig.

Relaterede artikler