Nationalbanken holder sig i ro med stabil kronekurs

Sådan har billedet set ud i mere end to år nu, og vi har i nyere tid ikke set så lang periode uden interventioner.

Nationalbanken i største forsvar af kronen i et år

Nye tal viser, at Nationalbanken ikke intervenerede i va­luta­mar­ke­der­ne i marts. Nationalbanken har ikke interveneret i 26 måneder i træk, da Nationalbanken sidst intervenerede i januar 2023. Interventioner består i at sælge eller købe danske kroner mod at købe eller sælge udenlandsk valuta for at påvirke kronekursen. Kronen ligger tæt på paritet med en kurs på 7,4608 overfor euroen, hvor pariteten er 7,46038.

Der er ikke meget slinger i valsen på kronekursen. Det giver derfor Nationalbanken absolut ingen grund til at blande sig med interventioner. Sådan har billedet set ud i mere end to år nu, og vi har i nyere tid ikke set så lang periode uden interventioner. Manglende interventioner er dog langt fra ensbetydende med, at Nationalbanken har ligget på den lade side. Siden juni sidste år er der trykket på renteknappen 6 gange, hvor Nationalbanken har fulgt i fodsporene på ren­te­ned­sæt­tel­ser­ne fra ECB.

Nationalbanken sænkede renten så sent som i marts. Og i påskedagene kan næste ren­te­ned­sæt­tel­se finde sted. Det er dog helt og aldeles afhængig af, om ECB leverer en ny ren­te­ned­sæt­tel­se på deres rentemøde d. 17. april. I det tilfælde vil Nationalbanken følge med og tilsvarende trykke på renteknappen. Hvis ikke de gør, vil det lægge pres på kronekursen, som vil risikere at skride fra paritetskursen med fast­kur­spo­li­tik­ken.

Nationalbanken har sænket renen med samlet 1,50 procentpoint siden juni sidste år. Ind­skuds­be­vis­ren­ten hos Nationalbanken lyder i dag på 2,10% hvor den var oppe på 3,60% for et år siden. Før ren­te­for­hø­jel­ser­ne i 2022 og 2023 lød ind­skuds­be­vis­ren­ten på -0,60%.

Relaterede artikler