Fortsat trykket tysk erhvervstillid

Stemningen viser små tegn på bedring blandt de tyske virksomheder.

Tysk erhvervstillid stiger i maj

Nye tal viser, at den tyske erhvervstillid målt ved Ifo-indekset forbedres. Det samlede indeks stiger til 86,5 i oktober fra 85,4 i september. Der var ifølge Bloomberg ventet en mindre stigning til 85,6, så dagens tal overrasker positivt.

For­vent­nin­ger­ne til fremtiden stiger til 87,3 fra 86,3 i september. Vurderingen af den nuværende økonomiske situation forbedres også. Her stiger indekset til 85,7 i oktober fra 84,4 i måneden før.

Stemningen viser små tegn på bedring blandt de tyske virksomheder. Er­hverv­stil­li­den stiger en anelse i oktober, men forbedringen kommer fra et meget svagt udgangspunkt. Den tyske erhvervstillid har efterhånden ligget lavt temmelig længe, og der lader desværre ikke til at være noget stort opsving lige rundt om hjørnet. De tyske virksomheder kan dog håbe på en håndsrækning fra Den Europæiske Centralbank i form af yderligere ren­tes­ænk­nin­ger.

Den tyske økonomi er presset af vigende efterspørgsel. Efter en periode med høj inflation og ren­testig­nin­ger på menuen, står den nu på stagnation og økonomisk usikkerhed i Europas største økonomi. Selvom inflationen er kommet under kontrol, og renterne er begyndt at pege nedad, hænger den vigende efterspørgsel som en stor, mørk sky over tysk erhvervsliv. Vi begynder at få indikationer på fald i beskæftigelsen, ligesom der er udsigt til negativ vækst i år.

Renterne har pil nedad, og det luner trods alt i tysk erhvervsliv. Den Europæiske Centralbank, ECB, har sænket renten tre gange i år, og det er meget muligt, at der er mere på vej af samme skuffe. Udviklingen i Europas største økonomi er bestemt ikke uvæsentlig, når ECB tager beslutninger om renten, og en lavere rente vil kunne give lidt mere luft til den pressede efterspørgsel i Tyskland.

Ifo-indekset er baseret på omkring 9.000 virksomheder inden for frem­stil­lings­in­du­stri­en, ser­vi­ce­sek­to­ren, handel og byggeri. Virksomhederne giver deres vurderinger af den aktuelle for­ret­nings­si­tu­a­tion og deres forventninger til de kommende seks måneder.

Relaterede artikler