Stigende globale fødevarepriser

Den mere stabile udvikling kommer ovenpå nogle tumultariske udsving i de globale fødevarepriser.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra FN's fø­de­va­re­pri­sin­deks viser, at de globale fødevarepriser steg med 0,9% i maj. Det er tredje måned i streg med en stigning. Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier.

Selvom de globale fødevarepriser er tikket lidt op i de seneste tre måneder, så ligger de dog fortsat markant lavere end ved toppen, da krigen i Ukraine brød ud. I dag ligger de 24,9% lavere end ved toppen i marts 2022. De fleste måneder siden dengang har da også været med prisfald.

Globale fødevarepriser er steget 2,5% de seneste tre måneder. Den mere stabile udvikling kommer ovenpå nogle tumultariske udsving i de globale fødevarepriser, som både er steget meget kraftigt op til krigen i Ukraine brød ud, for efterfølgende at falde en del tilbage. Enden på det hele er indtil videre, at vi står med et noget højere prisleje end for en række år siden.

Forud for de seneste par års overordnede fald i de globale fødevarepriser steg de med mere end 60% gennem 2021 og 2022. Og den stigning er på ingen måde indhentet i de efterfølgende fald. De globale fødevarepriser er derfor i dag 32,1% højere end på samme tidspunkt i 2020.

Danskerne har da også oplevet, at det er dyrere at besøge et supermarked. De hjemlige fødevarepriser er omkring 22% højere end for blot tre år siden. Godt nok er fø­de­va­re­pri­ser­ne faldet en anelse siden toppen i sommers, men det er ikke noget som for alvor batter i det store billede. Og det kan se ud til, at det beskedne prisfald tilmed får en ende. Blot 2% af virksomhederne i fø­de­va­re­hand­len forventer at sænke prisen i den kommende tid. Her har andelen ligget tæt på 50% siden sommeren sidste år.

Der er en række forskelle mellem danskernes indkøbspris og den globale fødevarepris, og det går generelt mere trægt for danskernes indkøbspriser. Den globale fødevarepris er selveste råvaren, mens danskernes fødevarepris i tillæg er påvirket af forarbejdning, transport og opbevaring. Derfor vil vi aldrig ramme en-til-en sammenhæng mellem råvarepriserne og danskernes indkøbspriser.

Relaterede artikler