Inflation lidt højere i Tyskland

Inflationen i Tyskland stiger i juli til 2,3% fra 2,2% måneden før. Det er lidt højere end ventet.

Figur Med Kurve

Inflationen i Tyskland stiger i juli til 2,3% fra 2,2% måneden før. Det er lidt højere end ventet, eftersom der var ventet uændret inflation. Inflationen toppede i oktober 2022 på 8,8%.

Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, er derimod uændret på 2,9% i juli. Ker­ne­in­f­la­tio­nen toppede i marts sidste år med 5,8%. Tallene er offentliggjort af det tyske sta­ti­stik­kon­tor, Destatis.

De tyske nøgletal kan ikke ligefrem prale af at være supergode i dag. Inflationen lander en anelse højere end ventet i juli. Samtidig viste nye tal tidligere i dag, at tysk økonomi skrumpede en spids i 2. kvartal mod forventning.

Skal vi imidlertid hæfte os ved lidt positivt, så er det, at inflationen aktuelt har forankret sig under 3%. Også ker­ne­in­f­la­tio­nen. Det var bestemt ikke tilfældet ved årets begyndelse. Den overordnede set lavere inflation er blevet fulgt op af den første rentesænkning fra ECB siden 2019. Det er i vores optik begyndelsen på flere ren­tes­ænk­nin­ger, og det bryder dagens nye inflationstal ikke med.

I morgen får vi præsenteret nye inflationstal for den samlede eurozone. Her ventes det, at inflationen vil aftage en smule. In­f­la­tions­ra­ter­ne i Europa er så småt ved at nærme sig den langsigtede målsætning på 2%. Det er tegn på, at inflationen er kommet mere under kontrol, hvilket ECB signalerede, da de sænkede renten i juni for første gang siden 2019. Vi forventer yderligere to ren­te­ned­sæt­tel­ser inden året er omme.

Mange boligejere herhjemme har allerede mærket et lille rentefald. De fleste boligejere med allerkortest rentebinding fik en lidt lavere rente 1. juli. Det var første rentefald i to år til de pågældende boligejere, omend rentefaldet i sig selv var ret begrænset. Men de kan nu forhåbentligt se frem til yderligere rentefald ved næste ren­te­fast­sæt­tel­se til årsskiftet, hvis der kommer yderligere ren­tes­ænk­nin­ger fra ECB.

I kampen mod den tårnhøje inflation, forhøjede ECB renten ad 10 omgange gennem 2022 og 2023 fra rekordlave -0,50% til 4%. Indlånsrenten lyder nu på 3,75%.

Relaterede artikler