Inflationen falder mindre end ventet i USA

Efter en gedigen flyvetur gennem 2021 og 2022 faldt inflationen i juni til under 3%.

Kvinde Kikker På Tøj I En Forretning

Netop of­fent­lig­gjor­te tal viser, at inflationen i USA faldt til 2,4% i september fra 2,5% i august. Der var ventet et fald til 2,3%. Inflationen toppede i 2022 omkring 9%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er fratrukket energi og fødevarer, stiger til 3,3% fra 3,2% i august. Dagens of­fent­lig­gø­rel­se er opgjort ved CPI-inflationen fra Bureau of Labor Statistics.

Inflationen i USA falder lidt mindre end ventet. Efter en gedigen flyvetur gennem 2021 og 2022 faldt inflationen i juni til under 3% for første gang i mere end 3 år. Selvom inflationen og særligt ker­ne­in­f­la­tio­nen gerne måtte få et sidste nøk nedad, er det glædeligt, at pris­stig­nin­ger­ne ikke længere spiser store lunser af amerikanernes købekraft. Med inflationen nogenlunde under kontrol, kan den amerikanske centralbank, Fed, godt tænkes at sænke renten for anden gang på deres næste møde i november. Det tror vi på. 

Ker­ne­in­f­la­tio­nen i USA holder sig stædigt på over 3% og stiger endda lidt med dagens tal. Det er typisk den man ser på, når man vil måle det underliggende prispres i økonomien. Den skulle gerne længere ned, før Fed tør hæve armene helt over hovedet og erklære sejr over inflationen. Fed sænkede i september renten for første gang siden 2020 med 0,50 procentpoint, men må fortsat siges at føre en stram pengepolitik.

Ren­te­ud­vik­lin­gen i USA smitter typisk af på blandt andet danske boliglån. Udsigten til rentefald har allerede været medvirkende til, at det fastforrentede 3,5%-lån med afdrag det seneste stykke tid har ligget på vippen til at erstatte 4%-lånet som det toneangivende. Renten på de fastforrentede boliglån har de senere år været helt oppe på 5%-6%.

Relaterede artikler