Inflationen falder i eurozonen

Det her er den laveste inflation siden 2021, og det burde hidkalde lettelse hos forbrugere.

Grafik Med Høje Huse

Nye tal fra Eurostat viser, at inflationen i eurozonen faldt til 2,2% i august fra 2,6% i juli. Det er en bekræftelse af den første opgørelse. Inflationen i eurozonen toppede i 2022 med 10,6%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen, som er korrigeret for priser på energi og fødevarer, tager et marginalt skridt ned til 2,8% fra 2,9%. Ker­ne­in­f­la­tio­nen toppede sidste år med 5,7%.

Inflationen dykker i eurozonen. Det her er den laveste inflation siden 2021, og det burde hidkalde lettelse hos forbrugere, som langt fra oplever prisstigninger i samme omfang som tidligere. Også hos ECB må man konstatere, at inflationen er tøjlet betydeligt mere end tidligere, og i sidste uge foretog centralbanken sin anden ren­te­ned­sæt­tel­se i år og slækker dermed en smule på den stramme pengepolitik. Vi forventer som minimum yderligere en rentesænkning mere inden årets udgang. Det er også noget, som de danske boligejere begynder at kunne mærke.

I sidste uge sænkede den europæiske centralbank renten for anden gang i år, efter at de i juni foretog den første ren­te­ned­sæt­tel­se siden 2019. Det skete efter centralbanken forhøjede renten gennem 2022 og 2023 fra rekordlave -0,50% til 4%. Indlånsrenten lyder nu på 3,50%.

Renterne på især de variabelt forrentede realkreditlån herhjemme er påvirkede af inflationen i eurozonen og udsigten til ren­tes­ænk­nin­ger. Renterne i 2024 har overordnet set peget ned understøttet af første rentesænkning fra ECB og udsigterne til flere. Mange boligejeres lån med variabel rente er knyttet op på Cita6-renten. Og den har sigtet ned gennem det seneste år. Sammenlignet med toppen for knap et år siden, er den faldet med omkring 0,80 procentpoint. Noget fik boligejerne med F-kort-lån at mærke ved ren­te­fast­sæt­tel­sen 1. juli, hvor de fleste oplevede et mindre rentefald, og endnu mere kan være i vente ved næste ren­te­fast­sæt­tel­se 1. januar.

Relaterede artikler