Pil op på de globale fødevarepriser
I fugleperspektivet går det dog væsentligt mere stille for sig.
Netop offentliggjorte tal fra FN´s fødevareprisindeks viser, at de globale fødevarepriser steg med 3% i september i forhold til august. Det er den største månedlige stigning siden marts 2022. Det seneste stykke tid har vi ellers set mere eller mindre stillestående globale fødevarepriser, og det seneste år er de da også blot steget med 2,1%. Fødevareprisindekset fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og indeholder fem hovedkomponenter bestående af korn, kød, mejeriprodukter, sukker og vegetabilske olier.
Pilen peger op på de globale fødevarepriser i september med største månedlige stigning i 2,5 år. I fugleperspektivet går det dog væsentligt mere stille for sig, end vi har set de seneste år. I 2021 og 2022 steg de globale fødevarepriser voldsomt og toppede i begyndelsen af 2022 omkring krigens udbrud i Ukraine. Herefter fulgte et pænt fald i de globale fødevarepriser, som dog fortsat ligger mærkbart højere end for fire år siden.
I dag ligger de globale fødevarepriser 27% højere end på samme tidspunkt i 2020. I de fire år, som er gået siden da, har der været voldsomme udsving i de globale fødevarepriser. I 2021 og frem mod toppen i 2022 steg de globale fødevarepriser med næsten 70%. Efterfølgende har vi så fået et fald på omkring 22%.
Danskerne har da også oplevet, at det er blevet dyrere at gå i supermarkedet. De hjemlige fødevarepriser er omkring 24% højere end for tre år siden. Priserne på fødevarer faldt godt nok i efteråret og vinteren sidste år, men er siden vendt rundt, og er i dag næsten 2% højere end for et år siden. Og der er heller intet, som tyder på, at danskerne får billigere fødevarer lige foreløbig. Tæt på ingen virksomheder i fødevarehandlen forventer nemlig at sænke prisen de næste tre måneder, mens de globale fødevarepriser altså har pil op igen i september.
Fra juni sidste år til marts i år har i gennemsnit 48% af virksomheder i detailhandlen med fødevarer forventet prisfald. Forinden lå den andel klinet op af 0%, og her ser det altså ud til, at vi kommer til at befinde os igen. Niveauet for forventede prisfald lå dog højt igennem længere tid, hvilket altså blot resulterede i små og kortvarige prisfald, som siden er forduftet igen.
Der er en række forskelle mellem danskernes indkøbspris og den globale fødevarepris, og det går generelt mere trægt for danskernes indkøbspriser. Den globale fødevarepris er selveste råvaren, mens danskernes fødevarepris i tillæg er påvirket af forarbejdning, transport og opbevaring. Derfor vil vi aldrig ramme en-til-en sammenhæng mellem råvarepriserne og danskernes indkøbspriser.