Pil op på globale fødevarepriser
Det kan man ikke ligefrem kalde godt nyt.
Netop offentliggjorte tal fra FN´s fødevareprisindeks viser, at de globale fødevarepriser steg med 0,5% i november. Det er fjerde måned i streg, at de globale fødevarepriser stiger, da også august, september og oktober bød på stigninger. Fødevareprisindekset fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og indeholder fem hovedkomponenter bestående af korn, kød, mejeriprodukter, sukker og vegetabilske olier.
De globale fødevarepriser stiger for fjerde måned i træk. Tager vi tilmed juli ud af ligningen, så er de globale fødevarepriser steget de seneste ni måneder. Det kan man ikke ligefrem kalde godt nyt – slet ikke hvis man havde håbet på lavere priser i supermarkedet. Den danske fødevarehandel forventer da heller ikke at sænke prisen, da blot 1% planlægger at sænke priserne i den kommende tid.
I dag ligger de globale fødevarepriser 5,7% højere end samme tid sidste år. Sammenligner vi med for fire år siden er de tilmed 20,8% højere i dag. I den mellemliggende periode har været store udsving i de globale fødevarepriser, som nåede sit toppunkt omkring Ruslands invasion af Ukraine. Herefter faldt priserne en del tilbage, men er vendt rundt i 2024.
Prisen på fødevarer i de danske dagligvarebutikker er i dag omkring 25% højere end for tre år siden. Og selvom der var et lille fald sidste efterår og vinter, så er fødevarepriserne godt 4% højere end i dag i forhold til samme tid sidste år. Og kun 1% af virksomhederne i fødevarehandlen forventer at sænke prisen i de kommende tre måneder, så der er ikke umiddelbart udsigt til de store fald i fødevarepriserne.
Der er en række forskelle mellem danskernes indkøbspris og den globale fødevarepris, og det går generelt mere trægt for danskernes indkøbspriser. Den globale fødevarepris er selveste råvaren, mens danskernes fødevarepris i tillæg er påvirket af forarbejdning, transport og opbevaring. Derfor vil vi aldrig ramme en-til-en sammenhæng mellem råvarepriserne og danskernes indkøbspriser.