Fald i de globale fødevarepriser

Det er positivt, efter 2024 overordnet set bød på stigende fødevarepriser.

Far Mor Og Datter Spiser Aftensmad

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra FN´s fø­de­va­re­pri­sin­deks viser, at de globale fødevarepriser falder for anden måned i træk. I januar faldt de med 1,6%, hvilket er det største månedlige fald i 17 måneder. Det kommer i forlængelse af fald i december på 0,5%. Fø­de­va­re­pri­sin­dek­set fra FN er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer og indeholder fem ho­ved­kom­po­nen­ter bestående af korn, kød, me­je­ri­pro­duk­ter, sukker og vegetabilske olier.

De globale fødevarepriser sniger sig nedad. Det er positivt, efter 2024 overordnet set bød på stigende fødevarepriser. Men trods de seneste måneders fald, så er de globale fødevarepriser 6% fortsat højere end for et år siden. Så vi er endnu et godt stykke vej fra, at danskerne for alvor kan håbe på billigere indkøbsture, når dag­lig­dag­sind­kø­bet foretages. Der er i tillæg også flere forskelle mellem de globale fødevarepriser og så de priser, som danskerne oplever. Ser vi på de detailbutikker i Danmark, som handler med fødevarer, så forventer absolut ingen at sænke priserne over den kommende tid. Tværtimod forventer lidt mere end hver tiende derimod at hæve prisen. Så væsentligt lavere fødevarepriser har med andre ord fortsat lange udsigter, desværre.

Der er en række forskelle mellem danskernes indkøbspris og den globale fødevarepris. Den globale fødevarepris er selveste råvaren, mens danskernes fødevarepris i tillæg er påvirket af forarbejdning, transport og opbevaring. Derfor er gennemslaget til de danske fødevarepriser mere trægt, som er påvirkede af en lang række andre faktorer. Vi vil med andre ord aldrig ramme en-til-en sammenhæng mellem råvarepriserne og danskernes indkøbspriser.

Prisen på fødevarer i de danske dag­lig­va­re­bu­tik­ker er i dag 23% højere end for fire år siden. Alene gennem 2024 er priserne løftet med 5%. Og der er umiddelbart ikke udsigt til fald i fø­de­va­re­pri­ser­ne. Det er noget, som mærkes på danskernes pengepunge. Det er priser, som vi bliver mindet om ugentligt i forbindelse med vores dag­lig­va­re­ind­køb. Det ser vi derfor også som værende blandt en af årsagerne til den ringe for­bru­ger­til­lid hos danskerne.

De globale fødevarepriser har været på en stor rutsjebanetur gennem de seneste år. Fra midten af 2020 og frem til begyndelsen af 2022 steg de globale fødevarepriser med omtrent 75%. Herefter faldt de frem til slutningen af 2023 med knap 30%, og så steg de gennem det meste af 2024 igen. Det betyder, at de globale fødevarepriser i dag ligger 26% højere end på samme tidspunkt for seks år siden.

Relaterede artikler