4 min. læsetid

Hvor slemt er det på aktiemarkederne?

Vi har de seneste par måneder været vidne til svingende aktiemarkeder, og både august og september har budt på røde tal. Men hvordan er billedet nu? Og hvad betyder det for dig, der har investeret i aktier? Det kommer vores privatøkonom, Brian Friis Helmer, med et bud på her.

Skærm Med Grafer

Uroen på ak­tie­mar­ke­der­ne har på enkelte dage givet nogle gedigne hug til kurserne rundt om i verden. Herhjemme faldt C25-indekset med mere end 5% i de første turbulente dage i august, mens det amerikanske S&P 500 faldt med næsten 2% i fredags – den 6. september.

Stadig positivt i hele 2024

Strækker vi billedet over hele 2024, får vi dog et noget mere nuanceret billede af tingenes tilstand. Samtidig bliver det tydeligt, hvorfor det er vigtigt at have de lange briller på, når man investerer i aktier. For trods aktiefald i den seneste tid så ligger afkastene på toneangivende aktieindeks med ganske flotte og positive afkast for 2024.

Hold fast i din in­ve­ste­rings­stra­te­gi

Uroen på ak­tie­mar­ke­der­ne giver anledning til at minde sig selv om, at investering i aktier giver udsving undervejs – udsving, der kan ramme kraftigt og pludseligt. Netop derfor er det vigtigt at have det lange sigte på kikkerten, så der er plads til de udsving, der kommer.

Vores råd til dig, der har investeret i aktier, er derfor klart: I situationer med dansende aktiemarkeder er det vigtigt, at du har is i maven, bevarer overblikket og minder dig selv om din oprindelige in­ve­ste­rings­stra­te­gi. Med andre ord bør du holde fast i den strategi, du har lagt.

Det ser ud til, at Fed sænker renten

En af hovedårsagerne til, at vi i øjeblikket ser nervøsitet på ak­tie­mar­ke­der­ne, er, at frygten for recession (økonomisk tilbagegang) i verdens største økonomi, USA, er tiltaget. Det kommer på baggrund af svagere økonomiske nøgletal. Der bliver stadig præsteret nogenlunde fornuftigt og skabt jobs måned for måned i USA, men tempoet er for nedadgående, og det øger altså frygten for, at en recession er på vej. 

Selvom de økonomiske nøgletal er svækkede, er det ikke umiddelbart vejen mod noget katastrofalt, som vi ser det i øjeblikket. Den lavere fart på ar­bejds­mar­ke­det og en inflation, som er tilbage under 3% i USA, har samtidig sendt for­vent­nin­ger­ne til kommende ren­tes­ænk­nin­ger fra den amerikanske centralbank, Fed, i vejret i forhold til i foråret. Og lige nu ser det ud til, at Fed kommer til at sænke renten på alle tre af deres tilbageværende møder i 2024.

Udsigterne er positive – også ind i 2025

I et scenarie, hvor økonomien ser ud til at lande stille og roligt, og vi får moderat faldende renter, så er udsigterne for ak­tie­mar­ke­der­ne generelt stadig positive i den resterende del af 2024 og ind i 2025.

Hvis renterne falder, bliver det som udgangspunkt billigere for bl.a. virksomhederne at låne penge og foretage investeringer, og det er normalt positivt for aktier, når vi samtidig ikke forventer en stor nedtur for økonomien. Her er det også vigtigt at bemærke, at både indtjeningen og omsætningen i de amerikanske selskaber er i positiv vækst. Det har set lidt anderledes ud i Europa, men også her ser det ud til, at der er lidt bedre tider i sigte. Og det taler altså også for positive udsigter på ak­tie­mar­ke­der­ne.

Relaterede artikler