7 gode råd om køb af sommerhus
1. Køb med hjertet
Køb af sommerhus skal som udgangspunkt altid være drevet af lyst og behov – af drømmen om sit helt eget feriested - og ikke af spekulationer omkring udviklingen i markedet og priserne.
Med andre ord skal du pakke alle statistikker omkring udbud, prisstigninger og prisfald helt væk og i stedet fokusere på, hvad netop jeres familie har behov for og har økonomi til. Det er nemlig her, du og familien skal kunne slappe af og nyde fritiden - og friheden.
Så det er vigtigt, at I kan se jer selv som sommerhusejere og føler jer i hjemlige omgivelser. Finder I et sommerhus til salg på nettet, så kør forbi og se sommerhuset, grunden og området flere gange og på forskellige tidspunkter af døgnet – så kan I som regel ret hurtigt fornemme, om det vil være det rigtige sted for familien.
2. Vand, natur og afstand fra hjemmet
Vand er som udgangspunkt altid populært, og for de fleste danskeres vedkommende skal sommerhuset også gerne omkranses af smuk natur. Og så skal der helst ikke være alt for langt at køre dertil hjemmefra.
Find ud af hvilke sommerhusområder, der ligger i en radius af det antal kilometer, I er villige til at køre hjemmefra, og få overblik over de sommerhuse, der er til salg i områderne – på den måde får I en bruttoliste samt et prisinterval, I kan arbejde videre ud fra, f.eks. i samarbejde med en rådgiver.
Vil du tale med os?
3. Hus i sommerhalvåret eller året rundt
I Danmark må du som udgangspunkt kun bo i dit sommerhus i sommerhalvåret, dvs. fra 1. marts til 31. oktober. I vinterhalvåret må du kun overnatte i dit sommerhus under kortvarige ferieophold.
Pensionister kan dog på grund af nye regler bruge sommerhuset som helårsbeboelse, hvis de har ejet huset i et år. Hvis du ikke er pensionist, men stadig gerne vil kunne bruge sommerhuset hele året rundt, kan du se efter et fritidshus, som er helårsanvendeligt, eller en såkaldt flexbolig.
Flexboliger er tidligere helårshuse, som ofte ligger tæt på vand og i naturskønne omgivelser, og hvor den enkelte kommune har givet tilladelse til brug af huset en del af eller hele året.
4. Familiens gemmested eller plads til gæster
Den største værdi ved at eje et sommerhus realiseres ved at bruge det. Derfor er det en rigtig god ide at danne sig et overblik over, hvad familien skal bruge sommerhuset til. Det har nemlig stor betydning for, hvor stort sommerhuset skal være.
Hvis du regner med, at I får mange gæster på besøg i sommerhuset, er det fornuftigt at sikre sig, at huset har nok kvadratmeter og værelser til sammenkomster og overnattende gæster – vejret tillader ikke altid, at der bliver slået telt op.
Omvendt, hvis sommerhuset alene skal bruges som et ”hemmeligt” gemmested for jer og ingen andre, kan I formentlig klemme jer sammen på færre kvadratmeter - hvilket naturligvis får betydning for prisen.
5. Livsnyder eller handyman
Er du blandt halvdelen af danskerne, der mener, at et sommerhus skal være let at vedligeholde, er det nok ikke et gammelt træhus, du og familien skal på udkig efter.
Det betyder dog ikke, at sommerhuset skal være i perfekt stand – du kan sagtens investere i et ældre hus uden det store behov for modernisering. Hvis dine hænder er skruet godt på, kan I være heldige at finde et ældre sommerhus, der trænger til en kærlig hånd.
Hvis huset har haft de samme ejere i årtier, og gælden i huset er tæt på 0, er det nogle gange muligt at få ekstra nedslag i prisen og dermed få flere penge til renovering og istandsættelse.
6. Er prisen til forhandling?
Det kan være svært at tæmme sin begejstring, når først du har forelsket dig i et sommerhus. Ligesom det kan være svært at skulle gå i en forhandling omkring pris, når udbuddet af sommerhuse er lille, og der kan være flere om buddet.
Alligevel er det altid fornuftigt at forholde sig til prisen på huset og mulighederne for evt. nedslag. Nogle steder i landet skal salgsprisen på sommerhuse tages for pålydende. Andre steder ikke.
Under alle omstændigheder er det godt at sætte sig ind i, om der er andre købere til huset, hvor mange sommerhuse, der er til salg i området, samt skele til, hvor længe huset har været til salg – vel at mærke inden du kaster dit bud efter sælger.
7. Beregn økonomien i sommerhuset
Du kan finansiere op til 75 procent af prisen på sommerhuset med et realkreditlån.
Ønsker du at beregne, hvad det vil koste dig at låne til et sommerhus pr. måned, kan du prøve vores beregner. Du skal blot indtaste sommerhusets pris og din egen udbetaling for at få oplyst din månedlige ydelse på forskellige typer af realkreditlån. Husk at vælge fritidsbolig i stedet for ejerbolig.
Husk, at beregneren alene tager højde for realkreditfinansieringen og ikke medregner evt. banklån. Kontakt os på tlf. 38 48 48 48 eller via formularen på siden her for at få en præcis beregning og en snak om dine muligheder.
Bestil et møde hos os og hør mere om dine muligheder
Ønsker du at have et boligmøde med os inden for 1 time, kan du ringe til os på 38 48 48 00. Vi er til rådighed alle hverdage kl. 8.00 - 20.00 og weekend kl. 10.00 - 16.00. Vi kan også ringe dig op - udfyld nedenstående formular, og vi vil kontakte dig telefonisk inden for to hverdage.
Er du kunde hos os og har brug for rådgivning, kan du nemt booke et møde her.