6 trin: Sådan får du råd til både hverdag og fest
1. Hvad er vigtigt - og mindre vigtigt?
Det er helt individuelt, hvor vigtig konfirmationen er for det enkelte barn. For nogle børn er det en stor dag, som der er høje forventninger til. For andre børn betyder dagen ikke det store. Tal sammen om, hvad der er vigtigt denne dag, og hvad der er mindre væsentligt. Måske betyder det mere at få en stor gave af mor og far end at få mange gæster til bords? Kom med nogle forskellige forslag og muligheder til konfirmanden, så I sammen kan finde frem til de helt rigtige løsninger.
2. Hvad koster det?
Når konfirmationsforberedelserne først går i gang, skal der ikke alene træffes mange beslutninger, men også bruges mange penge. Og I finder nok hurtigt ud af, at det ikke er billigt at holde konfirmation for jeres barn. For at få et bedre overblik over de udgifter, I skal tage højde for, er det alfa og omega at lægge et budget. Måske har I behov for at sætte loft over forbruget og finde ud af, hvad konfirmationsbudgettet primært skal bruges på – og hvad I skal kaste få eller ingen penge efter.
3. Sådan kan I spare op
Når I har fået styr på hvor mange penge, der kan bruges på konfirmationen – og hvis I er i god tid – er det en god ide at sætte et beløb til side hver måned på en særskilt konto. Du kan nemt selv oprette kontoen i netbank og navngive den f.eks. ”Konfirmation”. Herefter opretter du en fast overførsel fra lønkontoen til konfirmationskontoen. På den måde lægger du små beløb til side i løbet af året i stedet for at skulle betale hele regningen i den måned, hvor konfirmationen finder sted.
4. Planlæg festen og træk i arbejdstøjet
En konfirmation på budget behøver ikke være en kedelig konfirmation. Den kræver bare mere planlægning, og at I selv tager arbejdshandskerne på. Først og fremmest er det en god ide at undersøge mulighederne for at få ting billigere eller måske helt gratis. I kan f.eks. oprette en begivenhed på Facebook i stedet for at sende dyre invitationer ud til alle familiemedlemmer. Måske kan I låne den lokale fritidsklubs lokaler, måske kender I en frisør, og måske kan I låne mormors service. Der er også mange penge at spare ved at købe eller leje ting brugt, f.eks. konfirmationskjolen. Laver I maden selv, kan I både spare mange penge og lave lige præcis det, som konfirmanden allerbedst kan lide.
5. Søg om bidrag til konfirmationen
Er du enlig bopælsforælder til et barn, der skal konfirmeres, er det muligt at få den anden forælder til barnet til at dække nogle af omkostningerne. På borger.dk kan du under “Særlige bidrag” søge om ”Konfirmations- eller beklædningsbidrag”, som i 2019 er fastsat til 3.684 kroner. Der findes en række kriterier, som afgør, om du kan få bidraget eller ej - men du kan godt søge om det, selvom barnet vælger ikke at blive konfirmeret. Du kan tidligst ansøge om konfirmationsbidrag 3 måneder før dagen for konfirmationen og senest dagen før konfirmationen.
6. Lån til festen?
Selvom du planlægger festen i god tid og holder omkostningerne nede, kan det for nogle familier stadig være en udfordring at finde pengene i det daglige budget og spare op til festen - og så kan det være fristende at tage et lån. Et lån kan godt være en fornuftig løsning, men det er vigtigt, at du sætter dig ind i prisen og vilkårene for lånet samt konsekvenserne for din økonomi. Søg rådgivning, så du sikrer dig, at dit lån og budget hænger sammen.