3 grunde til at klæde dit barn på til livet med penge

Hvert år holder Finans Danmark Pengeuge, og rundt om i landet underviser bankrådgivere og bankdirektører på folkeskoler for at hjælpe unge med at håndtere deres økonomi. I den anledning har vi spurgt bankens privatøkonom om, hvorfor det er så vigtigt også for dig som forælder at give dit barn en god økonomisk start på livet.
Ung Pige Sidder Med Mobiltelefon Solen Skinner Ind Af Vinduet

1. Drop skyld og skam – og få overblik over økonomien

Ifølge Finans Danmarks analyse har de fleste unge helt styr på det med penge, men nogle grupper af unge ender i så store og langvarige gældsproblemer, at det rammer dem hårdt. Over halvdelen af alle unge i gældsproblemer skammer sig over deres økonomi, og for mange betyder det også, at der er sociale aktiviteter, de ikke har mulighed for at deltage i.

Økonomi må og skal ikke være noget, man skammer sig over – heller ikke selvom det kan være svært at få enderne til at mødes. Økonomi er noget, du og dit barn skal skabe jer et overblik over, og det gør I bedst ved at lægge et budget sammen. Det lyder måske lidt kedeligt, men budgettet er den mest effektive måde for dit barn at få overblik over sine indtægter og udgifter og særligt det beløb, der er til rådighed hver måned, når alle de faste udgifter er betalt, siger privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

Prøv bud­get­be­reg­ne­ren

 

2. Stor hjælp at kunne sige nej og træffe velovervejede valg

Ifølge Finans Danmark bunder det i forskellige omstændigheder, når unge havner i en stor og langvarig gæld. To ud af fem unge siger f.eks., at de har svært ved at sige nej, når der er noget, de gerne vil have. Mens andre nævner, at der allerede er en ubalance mellem indtægter og faste udgifter, så de ikke kan få hverdagen til at hænge sammen med den indtægt, de har.

Udover at det kan være en stor hjælp for dit barn at lægge et budget sammen med dig, så kan der også være stor værdi i at tale med dit barn om, hvordan budgettet skal føres ud i det virkelige liv. Der er masser af fristelser derude, så der skal laves en benhård prioritering af, hvad der er råd til – og hvad der ikke skal kastes penge efter. I kan med fordel også aftale, at dit barn kontakter dig, hvis han eller hun brænder sig varm på noget, der ikke er budget til. På den måde kan I tale om, hvordan dit barn kan få råd alligevel, f.eks. ved at spare op, skære ned på forbruget på andre områder, arbejde mere osv. Hvis der bliver behov for at tage et lån, så er det supervigtigt at tale om, hvilke konsekvenser dette kan få for dit barns økonomi, siger Brian Friis Helmer.

3. Behov for tidligt at få finansiel forståelse

Behovet for at få finansiel forståelse tidligt i livet er fortsat stort, viser Finans Danmarks undersøgelse. Lidt over hver sjette ung i gældsproblemer ender med at måtte søge gratis rådgivning hos offentlige eller private rå­d­giv­nings­cen­tre.

Det er fint, at unge søger hjælp, når de står i gæld til op over hovedet. Men det er mindst lige så vigtigt at sørge for, at de unge aldrig havner i gældsproblemer. Som forælder hjælper du bedst dit barn ved meget tidligt at introducere barnet for økonomi. Der er naturligvis forskel på børn, og de færreste børn er klar til at lægge budget fra 7 års-alderen. Men mange børn i den alder kan relativt hurtigt få en forståelse for penge på andre måder, f.eks. ved at introducere dem for begrebet lommepenge. Du kan således snige pengebegrebet ind i dit barns bevidsthed på flere og sjove måder og på den måde gradvist gøre dem mere og mere bevidste om værdien af penge, lyder det fra Brian Friis Helmer.

Fakta om Pengeuge

  • Pengeuge sætter fokus på undervisning i privatøkonomi i folkeskolens ældste klasser (7.-9. klasse). Alle skoler, klasser og lærere kan være med til at anvende det un­der­vis­nings­ma­te­ri­a­le, der er udviklet særligt til Pengeugen, 
  • Bankrådgivere og bankdirektører i hele landet deltager som gæ­ste­un­der­vi­se­re, herunder også fra Arbejdernes Landsbank.
  • Un­der­vis­nings­ma­te­ri­a­let er lavet i samarbejde med Danmarks Ma­te­ma­tik­læ­rer­for­e­ning.
  • Danmarks første Pengeuge fandt sted i marts 2014. 

Se dit barns opsparingsmuligheder