Young Money
Young Money er et digitalt lommepenge- og opsparingsunivers til børn og unge mellem 7 og 17 år. Med Young Money kan både barn og forældre se og følge med i, hvad der står på barnets bankkonto. Der medfølger også et kort samt en app, hvor man kan følge sit forbrug, anmode om penge, overføre penge, lave opsparingsmål og få opgaver fra sine forældre.
Louise og datter: Sådan bruger vi Young Money
Louise Brown og hendes datter Havanna på 13 år har stor glæde af Young Money, fordi det giver dem et godt overblik over datterens økonomi.
Hvorfor begyndte I at bruge Young Money?
”Vi begyndte at bruge Young Money, fordi min datter havde et ønske om selv at kunne se, hvor meget der står på hendes konto. Det er meget rart for hende, at hun selv kan følge med i sit forbrug og se, hvornår hun får løn. Hun har nemlig allerede to fritidsjob – vistnok som den eneste i hendes klasse. Hun er lige begyndt som piccoline hos mig og som opvasker i min venindes restaurant,” fortæller Louise Brown, der bor med sin mand og datter i Randers.
Sjov med betalte opgaver
Har du prøvet den funktion med at oprette opgaver til din datter, som hun kan få betaling for?
”Ja, især i starten da vi lige skulle prøve de forskellige funktioner i appen og have lidt sjov ud af det. Det kunne fx være, at hun skulle lave aftensmad eller hente noget for mig. Så opretter jeg opgaven i appen og overfører pengene. Hun får ikke faste lommepenge for at rydde op og lukke hundene ud osv., for det er en del af at hjælpe til i familien.”
Har I prøvet det med at lave opsparingsmål?
”Vi er lige begyndt at bruge opsparingsdelen også, fordi hun nu tjener flere penge selv. Hun har ikke prøvet at spare op til noget specifikt endnu, men det kan være, at det kommer.”
Følger du med i, hvad hun bruger pengene til? Som forælder kan du jo se, hvad dit barn bruger sine penge på.
”Nej, ikke rigtigt. Nogle gange ser jeg lige, hvad der står på hendes konto, men jeg går ikke ind og tjekker detaljer eller blander mig. Vi snakker om det, og hun er selv god til at spørge, om det er OK, at hun lige køber fx en iskaffe med en veninde.”
”Penge kommer ikke af sig selv”
Snakker I om økonomi og forbrug derhjemme?
”Ja, vi forsøger at gøre hende bevidst om, at penge ikke kommer af sig selv, og at man skal yde, før man kan nyde. Da hun var mindre, og vi sagde, at der var noget, vi ikke havde penge til, så kunne hun jo finde på at sige: ”Kan vi så ikke bare bruge kortet?”😊
”Pengesnakken er også blevet mere aktuel, nu hvor hun tjener sine egne penge. Forleden fik hun sin første store løn på 1.800 kr., og så havde vi en snak om, hvor meget det er, og hvad ting koster generelt. Der kan jo være ting til 200 kr., som er for dyrt, mens der er andre ting til 200 kr., som ikke er for meget.”
McDonalds eller køleskab
”Nu hvor hun tjener sine egne penge, må hun som udgangspunkt bruge dem på, hvad hun vil. Men vi siger da til hende, at vi synes ikke, det er så klogt at gå på McDonalds hver dag efter skole, når vi har sundere mad i køleskabet. Lige nu, hvor det er meget nyt med egen løn, må hun gerne bestemme meget selv. Men på sigt kan det godt være, at vi gerne vil være med til at bestemme lidt mere,” siger Louise Brown.
Hvad med kontanter – bruger I slet ikke kontanter?
”Nej, det er for besværligt.”
I appen kan både forældre og barn sende penge til hinanden. Har din datter nogensinde sendt penge tilbage til dig?
”Nej, det er aldrig sket!”😊