På bare et år er det blevet mange tusind kroner dyrere for en almindelig familie at købe ind, tanke bilen og varme hjemmet op. Det er kort sagt blevet markant dyrere at være forbruger i Danmark.
"Først og fremmest må vi se i øjnene, at alle bliver ramt af de her prisstigninger, som vi lige nu oplever som meget voldsomme. Men man kan godt justere i sit forbrug, så man gør, hvad man kan for at få budgettet til at hænge bedre sammen”, siger Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank.
- Skru ned for varmen
Du kan med fordel iføre dig en ekstra varm trøje, og i stedet skrue lidt ned for varmen i boligen. Hvis du sænker temperaturen 1 grad i hele boligen, kan du spare 5 % på varmeregningen, ifølge sparenergi.dk
- Tag kortere bade
Tag kortere bade og undlad at bruge karbad. Så sparer du på den energi, der går til at varme vandet op.
- Lad maskinen tage opvasken, når strømmen er billigst
Brug evt. apparater som opvaskemaskine og tørretumbler på det tidspunkt på døgnet, hvor strømmen er billigst. Du kan downloade en app til din mobiltelefon, hvor du kan se, hvornår el-priserne er på sit laveste i dit område. Der er bl.a. "Elpriser" og "Min Strøm".
- Lad bilen stå
Lad bilen stå og tag cyklen, særligt på de korte ture. Brug offentlig transport, når/hvis det er muligt. Kør flere sammen til og fra arbejde/fritid, hvis det er en mulighed.
- Lav en madplan for ugen
Lav en madplan for ugen, og køb ind én gang om ugen. Når du laver madplanen, får du et overblik over, hvad der skal købes ind, og du slipper for mange ture i supermarkedet.
- Lug ud i dine abonnementer
Gennemgå dit budget. Især abonnementer og streamingtjenester kan fylde og ser enkeltvis ikke ud af så meget, men det kan hurtigt løbe op. Undersøg også, om du kan spare penge på dine forsikringer. Der kan også være penge at spare ved at skifte leverandør af strøm og naturgas. Her kan du bruge elpris.dk og gasprisguiden.dk til at se, om du kan få din energi billigere.