Kom igennem ferien uden minus på kontoen

De fleste af os har en idé om, hvor meget vi har råd til at holde ferie for, når vi går i gang med at booke billetter og overnatning. Men mange af os tænker ikke videre over den del af feriebudgettet, som er mindre fast og mere uforudsigelig: Nemlig de penge, man bruger på bl.a. mad og oplevelser, imens man er afsted.
Kvinde Betaler Med Kreditkort Ved Betalingsterminal På Cafe

Få 7 gode råd til, hvordan du kan få mere ferie for pengene

1. Tag et kig på dine tidligere ferier

Et godt sted at starte er at tage et kig på dine tidligere ferier, når du lægger dit budget til forbruget på din kommende ferie. Det giver dig et godt billede af, hvor mange penge du normalt plejer at bruge på mad, shopping og oplevelser, når du er afsted, og det gør budgettet mere realistisk og nemmere at overholde.

2. Undersøg hvad ting koster på ferien

Det kan godt betale sig også at bruge lidt tid på at undersøge, hvad tingene koster. Der kan være mange ekstra omkostninger forbundet med at besøge en bestemt seværdighed, fx parkering eller entré. Har du planer om at besøge bestemte restauranter, så tjek prisniveauet på forhånd. På den måde får du en god fornemmelse af, hvad oplevelserne samlet set kan løbe op i.

3. Sæt loft over forbruget og lav prioriteringer

Hvis du sætter loft over, hvor meget du samlet set har til forbrug, mens du er afsted, sikrer du, at forbruget ikke løber løbsk undervejs. 

Gør samtidig op med dig selv hjemmefra, hvad der er vigtigst at bruge penge på. Er det lækker gourmetmad, oplevelser, shopping eller andet? Når man først er på ferie, kan man nemt komme til at købe en masse ting, man egentlig ikke havde brug for. Hvis du gerne vil holde dit budget nede på ferien, er det derfor en god ide at prioritere, det du virkelig gerne vil bruge penge på. Så undgår du at stå og mangle penge til en oplevelse, som er afgørende for netop din tur.

4. Vær forberedt på de uforudsete udgifter

Når du holder ferie, dukker der stort set altid udgifter op, som du i første omgang ikke havde regnet med. Vi anbefaler, at du afsætter ca. 5 % af feriebudgettet til uforudsete udgifter som tøj og transport på feriestedet, fx billeje, par­ke­rings­be­ta­ling, offentlig transport, og hvad der ellers kan dukke op. 

5. Billigst at betale med kort

Generelt anbefaler vi, at du primært bruger kort. Det er nemlig både billigere og mere sikkert at bruge kort til de fleste betalinger i udlandet. Det kan dog være rart at have en lille portion valuta med som en buffer undervejs. Som kunde hos os betaler du ikke noget gebyr for at hæve euro, britiske pund, amerikanske dollars og thai baht i vores pengeautomater. Læs mere her.

Du kan også hæve kontanter i udlandet. Det er blevet billigere, end det plejer, at hæve kontanter, hvis du rejser til et af de 19 lande, der bruger euro som valuta. Læs mere herFor nogle kan det være en fordel at hæve kontanter og fordele dem på de dage, du er væk. På den måde kan du holde snor i, hvor meget du har brugt, og hvor meget du har tilbage.

Vælg altid lokal valuta, når du betaler med kort

6. Hold løbende øje med dit forbrug

Det er hverken hyggeligt eller realistisk at bruge masser af tid på ferien på budget og forbrug – det ved vi godt. Men bruger du bare få minutter et par gange i løbet af ferien på at danne dig et overblik over, hvor mange penge du egentlig bruger, så er du allerede langt og har nogenlunde styr på, hvor meget der er til resten af turen.

Opret fx en lille note på din mobil eller skriv på en lille blok. Det er hurtigt klaret – især hvis du løbende gemmer kvitteringerne på det, du har købt.

7. Tjek lige din rejseforsikring

Vi kan næsten ikke nævne nok, hvor vigtigt det er at have en rej­se­for­sik­ring, der dækker dig og dine medrejsende, hvis uheldet er ude på ferien. Skal du transporteres hjem pga. sygdom eller ulykke, bliver bagagen væk eller noget helt tredje, kan det komme til at koste dig dyrt – rigtig dyrt - hvis ikke du er dækket. En rej­se­for­sik­ring kan købes for et rimeligt beskedent beløb hos et for­sik­rings­sel­skab, men du kan også tilknytte en rej­se­for­sik­ring til et Mastercard.

Rej­se­for­sik­ring er et tilvalg til de almindelige Mastercard. Den er automatisk inkluderet i Mastercard Gold og Mastercard Platinum. Rej­se­for­sik­rin­gen omfatter bl.a. af­be­stil­lings­for­sik­ring, ubegrænset hjemtransport og ubegrænset dækning af hospitals- og lægeudgifter.

Læs mere om rej­se­for­sik­rin­gens dækning og pris med Mastercard

Se også