Spørgsmål og svar om 1000-kronesedlen
Spørgsmål og svar
Efter 31. maj 2025 vil 1000-kronesedlen ikke længere være gyldig som betalingsmiddel.
Du kan enten betale med dem eller indsætte dem på din konto.
Alle ældre pengesedler fra før 2009 bliver også ugyldige efter den 31. maj 2025. Få det fulde overblik over sedler, der bliver ugyldige
Sørg derfor for at få pengene brugt eller indsat dem på din konto, inden de bliver værdiløse.
I forbindelse med lancering af en ny seddelserie har Nationalbanken vurderet, at 1000-kronesedlen er ikke nødvendig for at understøtte sikre og effektive betalinger i Danmark. Det skyldes bl.a., at kontanter i dag i mindre grad anvendes til at gennemføre betalinger, og at værdien af kontantbetalinger i langt størstedelen af tilfældene er mindre end 500 kr.
En udfasning af 1000-kronesedlen kan samtidig medføre visse fordele. Bl.a. vil det reducere behovet for byttepenge hos butikkerne. Desuden gælder det, at 1000-kronesedlen i stigende grad er genstand for forsøg på forfalskninger.
Endelig vurderer politiet, at 1000-kronesedlen i højere grad end andre sedler anvendes til at understøtte økonomisk kriminalitet af forskellig karakter.
Nationalbanken vil sikre, at de danske pengesedler er sikre og effektive at betale med nu og fremover. I dag er alle sedler, som er udstedt fra 1945 til i dag, gyldige betalingsmidler. Men de kan ikke bruges på samme måde. Det kan risikere at skade tilliden til kontanter.
Det kan være svært at betale med ældre pengesedler, da butiksansatte og privatpersoner kan have svært ved at genkende dem og derfor ikke føler sig trygge ved at tage imod dem.
Efter den 31. maj 2025 er sedlerne ugyldige som betalingsmiddel og kan hverken bruges i butikker eller indsættes på din konto. For borgere og virksomheder, der ikke har haft mulighed for at indsætte kontanterne i deres bank, veksle dem i vekselkontorer eller anvende dem i detailhandlen inden fristens udløb den 31. maj 2025, vil der i perioden 1. juni 2025 til 31. maj 2026 være mulighed for at indlevere sedlerne til Nationalbankens indleveringssteder. De nærmere krav og procedurer for indlevering, herunder krav i forhold til hvidvaskreglerne, vil blive kommunikeret i løbet af 2024.
Hvis pengeautomaten ikke kan håndtere dine sedler, fordi fx det er en gammel seddelserie, så kan du bruge vores filialer (hvilke filialer afhænger af hvor mange sedler det drejer sig om). Vær opmærksom på, at hvidvaskreglerne pålægger dig at kunne dokumentere, hvor kontanterne stammer fra. Kan du ikke det, risikerer du at blive nægtet at indsætte pengene på din konto.
Når vi har modtaget pengene, skal du forvente en vis ekspeditionstid, før vi kan indsætte dem på din konto.
Herunder kan du se, hvilke filialer som kan ekspedere dig:
Hvis beløbet er under 10.000 kr., kan du blive ekspederet i alle vores filialer.
Hvis beløbet er over 10.000 kr., skal du bestille tid. Det gør du ved at kontakte en af følgende steder:
Vi tager et gebyr på 175 kroner pr. ekspedition, når beløbet er over 10.000 kr.
Du kan indsætte op til 20.000 kroner pr. løbende måned via vores pengeautomater. Du kan derfor vælge at indsætte dine kontanter over en længere periode. Du kan også udfylde denne formular og lave en aftale om et midlertidig større indbetalingsloft.
Når du har fået pengene indsat på din konto, kan du hæve 4 slags valuta (euro, amerikanske dollars, britiske pund og thailandske baht) og danske kroner i alle vores pengeautomater. Det er gratis at hæve valuta, hvis du er kunde i banken.
Alternativt kan du indlevere og ombytte til anden valuta i et vekselbureau.
Kontanter er som udgangspunkt et anonymt betalingsmiddel, men når du tager kontakt til os - din bank - vil du ikke længere være anonym, da vi - ligesom alle andre banker - skal følge hvidvaskreglerne.
Frem til 31. maj 2025 vil du fortsat kunne bruge 1.000-kronesedlen og andre ældre sedler til at betale med. Både i butikker og som betaling til og fra andre, som du handler med. Butikkerne er forpligtede til at tage imod alle gyldige pengesedler som betalingsmiddel. Du kan dog opleve, at nogle butikker, erhvervsdrivende og privatpersoner ikke kan genkende de ældre sedler.
Du må gerne beholde de ældre pengesedler og 1000-kronesedlen som samleobjekt. Du skal blot være opmærksom på, at de efter 31. maj 2025 er ugyldige som betalingsmiddel.
Skriv til os
Fandt du ikke et svar, kan du skrive til os via formularen herunder. Du hører fra os hurtigst muligt og inden for 24 timer. Overvejer du at blive kunde hos os, og vil du gerne høre mere om, hvad vi kan tilbyde dig, så klik her: Bliv kunde.