Spørgsmål og svar om MitID
MitID
Dit bruger-ID er det, du identificerer dig med, når du logger på eller godkender med MitID.
Du vælger selv dit bruger-ID.
Før du kan bruge MitID, skal du aktivere dit identifikationsmiddel med en aktiveringskode. Du får desuden brug for en ny aktiveringskode, hvis dit MitID er blevet spærret, eller hvis du vil installere appen på en ny enhed.
Vi kan hjælpe dig med at tilknytte dit MitID til netbank/mobilbank, og vi kan spærre din netbank, hvis behovet opstår.
Oplever du generelle problemer med dit personlige MitID, kan du kontakte MitID support.
MitID er næste generations NemID. Det er det ID, du skal bruge, når du skal bevise, hvem du er, når du fx logger ind på din netbank, tjekker årsopgørelsen eller har brug for at skrive under digitalt. Du kan bruge MitID til alt det, som du plejer at bruge NemID til.
MitID blev lanceret i oktober 2021, hvor de første brugere blev indfaset. MitID blev fuldt indfaset ultimo oktober 2022.
Du kan bruge MitID til alt det, som du plejer at bruge NemID til, fx gå på netbank eller læse digital post fra det offentlige.
NemID var en sikker løsning, men MitID er et mere tidssvarende ID, der i højere grad gør os klar til fremtidens digitale muligheder og udfordringer.
- Du skal bruge et bruger-ID, hver gang du skal bruge MitID. Det er vigtigt, at du vælger et bruger-ID, som er nemt for dig at huske, men svært for andre at gætte. Dit bruger-id skal bestå af 5-48 tegn og bør være en kombination af bogstaver, tal og specialtegn. Du må ikke bruge dit CPR-nummer som bruger-ID. Det skyldes, at det er for let at tilegne sig for svindlere, og det kan sætte nogle brugere i en sårbar situation. Derfor er det ikke muligt at vælge en CPR-lignende talkombination. Er dit bruger-ID i NemID ikke dit CPR-nummer eller et CPR-lignende nummer (dvs. 10 tal), så er det automatisk reserveret til dig i MitID. Du har altid mulighed for at ændre dit bruger-ID på MitID.dk.
- Der er tre forskellige identifikationsmidler, du kan vælge mellem til, når du logger på MitID. Du kan vælge mellem MitID app, MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser.
Der er forskellige måder at bruge MitID på. Du kan bruge MitID app med et swipe eller få dine koder via MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser. Disse muligheder er gratis at få og bruge.
- MitID app: MitID er først og fremmest en app til smartphone eller tablet. Med MitID app kan du fx logge på netbank eller læse digital post fra det offentlige.
- MitID kodeviser: MitID kodeviser er et alternativ til dem, der ikke har mulighed for at bruge MitID app. MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som du indtaster, når du skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser, som du måske kender.
- MitID kodeoplæser: MitID kodeoplæser er et alternativ til dem, der ser dårligt eller har et synshandicap. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises - eller den kan læse koden højt. Høretelefoner kan tilsluttes, så ingen andre kan høre med.
- MitID chip: Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde har behov for en ekstra sikkerhed eller for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.
Læs her hvordan du får dit MitID identifikationsmiddel
- Med MitID er sikkerheden blevet styrket. Det er blevet sværere at udnytte andres digitale identitet. Fx får du altid besked via MitID appen, SMS eller e-mail, hvis MitID appen aktiveres på en ny enhed. Du kan også vælge at få besked, hver gang dit personlige MitID bliver anvendt.
- Nøglekortet, som kunne kopieres og misbruges, hvis det havnede i de forkerte hænder, er blevet udfastet med MitID.
- Når du bruger MitID, kan du se, hvilken handling du er ved at foretage – fx hvilket beløb du er ved at overføre mv. Hvis du bruger MitID app, kan du også se informationerne i appen.
Fra man er fyldt 13 år, har man mulighed for at få MitID. Det kan fx være nyttigt, hvis man har et fritidsjob og brug for at se sit skattekort.
For at få MitID som 13-14-årig skal du enten:
- møde op på Borgerservice. Husk at bestille tid i Borgerservice, inden du møder op, og medbring gyldig legitimation.
eller
- bruge dit pas og MitID appen. Du skal have installeret en MitID app på din telefon. MitID appen kan aflæse en chip i passet og dermed bekræfte, hvem du er.
Læs mere her.
Få svar på spørgsmål om MitID til Netbank Erhverv.
Opdateringen gør, at når du fx logger på netbank fra en tablet eller computer, skal du fremover scanne en QR-kode, før du kan godkende handlingen.
Sådan gør du:
Når opdateringen er gennemført på din telefon, vil der fremgå en guide i MitID-appen, hvor du kan læse mere om den nye måde at godkende på.
Hvis du ikke har automatisk opdatering slået til, skal du selv MitID-appen, der hvor du normalt henter apps.
Læs mere her.
Skriv til os
Fandt du ikke et svar, kan du skrive til os via formularen herunder. Du hører fra os hurtigst muligt og inden for 24 timer. Overvejer du at blive kunde hos os, og vil du gerne høre mere om, hvad vi kan tilbyde dig, så klik her: Bliv kunde.