Flytte hjemmefra: 5 råd til at komme godt fra start

Selvom det er dyrt at flytte hjemmefra, kommer du langt med simpel planlægning. Vi giver dig 5 gode råd til at styre udgifterne, så du stadig har råd til at have det sjovt.

Ung Pige Går Ind Ad Dør Med Flyttekasse

5 råd til at styre dine udgifter

1. Del boligudgifterne

Det kommer formentlig ikke som nogen overraskelse, at huslejen sluger en stor del af din SU. En roomie kan være en af måderne at sænke dine boligudgifter. Når I er to om at betale husleje, vand, varme, el, internet og tv-pakke, så bliver der bedre råd til mad, underholdning og fester.

Hvis du skal dele adresse med en roomie, anbefaler vi, at I snakker om, hvilke regler der skal gælde hos jer. Lav gerne en skriftlig aftale, der tager højde for, hvilke rettigheder og forpligtelser I har overfor hinanden. Se en stan­dard­le­je­kon­trakt her.

2. Læg et madbudget

Mad suger ofte flere penge ud af din konto, end du regner med. Heldigvis kan du for det meste planlægge dig ud af det. Du kan lægge ugentlige madplaner og gå efter budgetvenlige indkøb, når du handler.

Du kan også købe overskydende mad fra restauranter, bagerier og supermarkeder - f.eks. via appen Too Good To Go - så får du lækker mad til reduceret pris og bekæmper samtidig madspild.

3. Forsikringer: Dit værn mod dyre uheld

Selvom dine ting ikke har kostet alverden, kan det koste mange tusinde kroner at erstatte dem med nye. Derfor bør du have en god ind­bo­for­sik­ring.

Flytter du hjemmefra, før du er 21 år, så tjek lige mors og fars ind­bo­for­sik­ring - måske dækker forsikringen også dig. I modsatte tilfælde bør du selv tegne en indbo- og en ulyk­kes­for­sik­ring. Er du medlem af en fagforening, kan du få tilbudt forsikringer til fordelagtige priser.

4. Læg et godt budget

Selvom et budget lyder kedeligt, finder du nok hurtigt ud af, at du får brug for et. Især hvis der skal være råd til fester, mad, studiebøger og togture hjem til mor og far. Slår pengene ikke helt til, kan budgettet nemlig give dig overblik over, hvad du skal skære ned på for at få økonomien på ret køl.

Opret budgettet i netbank - eller få din bank til at gøre det for dig – og hold skarpt øje med budgettet og dine kon­to­be­væ­gel­ser løbende. 

Læg et budget med vores budgetberegner

5. Husk penge på kistebunden

Har du prøvet at få en uventet regning, du ikke har råd til? Uforudsete udgifter er uden tvivl en af de største syndere, der kan vælte din i forvejen stramme økonomi. En tand kan knække, fjernsynet gå i sort eller vaskemaskinen gå i stå - og dine forsikringer dækker ikke alting. Så beregn hvad ”worst case scenario” potentielt kan koste dig og læg den sum penge til side på en særskilt konto.

Du kan i øvrigt selv oprette kontoen gratis i netbank.

Se også