Søg job, mens du studerer
Start jobsøgningen tidligt
Hvis du begynder jobsøgningen i det sidste halve år af din uddannelse, er der markant større chance for, at du rent faktisk har et job, den dag du smækker bøgerne i.
Ifølge en undersøgelse fra CA A-kassen har 71 pct. af de dimittender, der påbegyndte jobsøgningen inden for det sidste halve år af deres uddannelse, gået direkte fra studie til job. Hvorimod kun 21 pct. af dem, der først søgte job efter endt uddannelse, var i stand til at få job med det samme.
Opret et CV
Derfor er vores anbefaling: Prøv at finde overskud til at lave et CV og sende nogle gode ansøgninger af sted, inden du er færdiguddannet. På den måde rykker du automatisk frem i karrierekøen og får højst sandsynligt hurtigere dit første ”rigtige” job, så du undgår at hænge fast i arbejdsløshed.
”Et andet godt råd er at kortlægge og aktivere sit netværk. Ifølge Danmarks Statistik får 43 pct. af de 15-24-årige deres første job gennem netværk. Det kan være kaffemøder eller blot en lille, uformel snak, når man støder ind i venner eller bekendte. Det handler egentlig bare om at komme i kontakt med nogen mennesker og gøre opmærksom på, at man er jobsøgende. Man kan også aktivere sit netværk online på LinkedIn og Facebook,” anbefaler Sarah Vinnes, HR-udviklingschef i Arbejdernes Landsbank.
- Fokuser på, hvad din motivation er for at søge jobbet, og hvad der gør netop dig kvalificeret til jobbet. Forhold dig til det, der står i jobannoncen, og målret din ansøgning til det pågældende job.
- Skriv så konkret som muligt og kom gerne med nogle eksempler, der underbygger dine erfaringer og dine kompetencer.
- Vær ærlig og lad være med at under-/oversælge dig selv. Det handler om at finde det rette match for både medarbejder og virksomhed, så begge parter bliver tilfredse.
- Ansøgningen bør højst fylde 1 side.
- Læs grundigt korrektur på ansøgningen – slå som minimum stavekontrol til.
- Giv et overblik over personlige oplysninger, erhvervserfaring og uddannelse. Vær præcis og skriv hvilke kompetencer, du har fået med, og hvilke resultater du har opnået.
- Skriv altid det nyeste øverst, da det typisk vil være det mest relevante.
- Supplér gerne med andre kvalifikationer, fx sprog, IT og personlige interesser, så man får et helhedsbillede af dine kompetencer og dig som person.
- Vedhæft evt. dokumentation, der kan underbygge dine kompetencer og kvalifikationer, fx relevante anbefalinger eller eksempler på arbejdsopgaver.
- Tilføj gerne et ”professionelt” billede.