Råd til økonomien, når I flytter sammen

At flytte sammen er et spændende skridt, men også et, der kræver klare økonomiske aftaler. Når I deler både husleje, mad og måske endda drømme om fremtiden, er det vigtigt at få styr på økonomien, så ingen står alene med ansvaret. Her får I gode råd om både konto- og kortløsninger til dagligdagen samt opsparing og fællesøkonomi, så I får en tryg og stabil start på jeres nye liv som bofæller. 

Kvinde Og Mand Bære Flytterkasser Op Af Trappe Udenfor

Få et godt økonomisk fundament, når I flytter sammen

  • Calculator

    Få overblik over jeres fælles udgifter

    Brug vores budgetberegner til at skabe et samlet økonomisk overblik over jeres fælles udgifter. Her kan I nemt vælge, hvilke udgifter I vil være fælles om.

  • Coins 2

    Budgetkonto

    En budgetkonto er en konto, hvorfra I kan betale jeres faste udgifter. Det er en oplagt kontoløsning til jer, der bor sammen og har en række fælles udgifter, I sammen skal dække.

  • Credit Card

    Fælleskort

    Få et kort, som I kan bruge til jeres fælles udgifter, f.eks. at betale mad, strea­m­ingtje­ne­ster eller andre abonnementer. 

Forskellige modeller for fællesøkonomi

Når man flytter sammen med en partner, er der ofte behov for at afstemme forventninger til økonomi og de udgifter, I nu skal til at dele. Der kan være forskellige ind­komst­ni­veau­er, som kan have betydning for, hvordan I vælger at dele udgifterne. Der kan være særlige behov og vaner, som skal afstemmes.

Det vigtigste er, at I taler åbent om, hvordan I vil organisere jeres fælles udgifter, så det passer til jeres livsstil og behov. Der er flere måder at indrette jeres økonomi på som et par, og det handler om at finde den løsning, der fungerer bedst for jer. Her er fire forskellige modeller for fællesøkonomi:

1. 100% fællesøkonomi

Alle indtægter samles i én pulje og alle udgifter betales herfra. Det betyder fuld gen­nem­sig­tig­hed og ingen diskussioner om, hvem der skal betale for indkøb eller biografture. I skal derfor være enige om jeres for­brugs­møn­stre og sikre, at begge føler sig trygge ved denne model.

2. Solidarisk økonomi

Denne model tager højde for ind­komst­for­skel­le. Den part, der tjener mest, bidrager med en større andel til de fælles udgifter. Det kan skabe større balance, hvis jeres indkomster er forskellige, og sikrer, at begge parter har mulighed for opsparing og frihed til eget forbrug.

3. Semi-adskilt økonomi

Ved semi-adskilt økonomi indbetaler begge et fast beløb til en fælles konto, der dækker faste og udvalgte variable udgifter, mens resten af lønnen beholdes til eget forbrug. Denne model er ideel for par, der ønsker en fælles økonomi til faste omkostninger, men samtidig ønsker at bevare en vis økonomisk uafhængighed.

4. Privat økonomi

Med privat økonomi beholder I hver jeres indkomst og overfører kun penge til fællesudgifter som husleje og mad. Det giver fuld kontrol over egen økonomi og mulighed for individuel opsparing og forbrug uden indblanding fra den anden part.

Ung Kvinde Kikker På Mobiltelefon Som Mand Holder

Ung mellem 18-29 år?

Hos Arbejdernes Landsbank står vi klar til at hjælpe dig på vej - med løsninger til 0 kr. og rådgivning, der gør det nemt for dig at optimere din økonomi.

Kvinde Og Mand Snakker Sammen I Seng Med Hver Deres Ipad

Budgetkonto og madkonto – en god idé til hverdagen

En budgetkonto og en madkonto kan være en stor hjælp til at gøre hverdagen og økonomien enkel og overskuelig. 

Med en budgetkonto kan I sikre, at alle faste udgifter som husleje, el og abonnementer bliver betalt fra én fælles konto. Det skaber overblik og sikrer, at der altid er styr på betalingerne, uden at I skal bekymre jer om, hvem der betaler hvad.

En madkonto eller et madkort kan være en praktisk måde at holde styr på madbudgettet. Ved at have en separat konto til madindkøb kan I nemt følge med i, hvor meget I bruger på mad hver måned, og få en god økonomisk rutine. Med en madkonto kan I begge bidrage og bruge kortet til indkøb, selvom I har forskellige banker. Dette gør det nemt at holde overblik over jeres madbudget og sikrer, at I altid har adgang til pengene til fælles indkøb.

Se vores kontoløsninger
Ung Pige Går Ind Ad Dør Med Flyttekasse

Spar op til fælles mål

Det kan være både sjovt og motiverende at spare op til fælles mål. Måske drømmer I om en rejse, en ny sofa eller en større opsparing til jeres fremtid. Uanset hvad målet er, kan en fælles op­spa­rings­kon­to være en god løsning. 

Med en fælles op­spa­rings­kon­to kan I begge indbetale et fast beløb hver måned og gradvist opbygge en opsparing til de ting, I ønsker jer sammen. 

Tip: Overvej at sætte et realistisk mål og lav en tidsplan, så I altid har noget at se frem til. Det gør opsparingen endnu mere motiverende.

Spar op til boligdrømmen sammen

Hvis boligkøb er en del af jeres fremtidsplaner, er det en god idé at begynde at spare op til en udbetaling så tidligt som muligt. 
Det kan være en fordel at tage banken med på råd allerede inden I begynder boligjagten, så vi kan hjælpe jer med at lægge en plan som matcher jeres økonomi og drømme for fremtiden.
Vi hjælper jer med at beregne, om der er råd til at indfri jeres boligdrømme og stadig plads i budgettet til hverdagens udgifter som mad, transport og fritid.

Læs mere om boligkøb for unge og førstegangskøbere

Kontakt os