Årsopgørelsen er på vej - dette bør du være opmærksom på
Senest den 24. marts får du adgang til din årsopgørelse for 2024 på skat.dk. Husk, at tjekke om alle fradragene er med på opgørelsen. Vær også opmærksom på at svindlerne ligger på lur, så pas godt på dine personlige oplysninger.
Årsopgørelse - dette bør du tjekke:
En meget stor del af danskernes personskatter kører fuldstændig automatisk, men når årsopgørelsen lander, er der dog alligevel især 5 ting, som er vigtige, at du forholder dig til.
1. Tjek befordringsfradrag:
Har du mere end 12 km til din arbejdsplads? Hvis ja, så kan du få befordringsfradrag, uanset om du benytter tog, bus, cykel eller bil til arbejdspladsen. Husk at indberette, hvor mange dage du pendler, da det påvirker størrelsen af dit fradrag. Har du haft hjemmearbejdsdage, kan det påvirke dit fradrag og i yderste konsekvens medføre et skattesmæk.
2. Rentefradrag:
Boligejere med rentetilpasningslånene F3 eller F5, som har fået ny rente i 2024, har fået en højere rente på deres realkreditlån. Har man højere renteudgifter, så får man også et højere rentefradrag, og det betyder isoleret set, at man får penge tilbage i skat. De pågældende boligejere vil også have højere renteudgifter i 2025, og vil man have de penge udbetalt før årsopgørelsen kommer i marts 2026, så skal man kigge mod forskudsopgørelsen for 2025, og her påføre de højere renteudgifter. På den måde får man et højere rentefradrag, og dermed mere udbetalt i løn.
Mange andre boligejere har oplevet det modsatte – altså at renten er begyndt falde. Det gælder især boligejere med helt kort rentebinding, men det er først trådt i kraft ved årsskiftet, og har derfor ikke indvirkning på skatten for 2024.
3. Registrere servicefradraget:
Har du fået udført udvalgte serviceydelser som fx rengøring, vinduespudsning eller havearbejde i og omkring dit hjem, kan det trækkes fra i skat. Her kan du trække op til 11.900 kr. fra pr. person. Det kræver, at arbejdet er udført i 2024 og at fakturaen blev udbetalt senest den 28. februar 2025.
I 2025 er fradraget hævet til at udgøre 17.500 kr. pr. person, og gives til flere ydelser end tidligere, fx reparation af hårde hvidevarer. Her er det også vigtigt at bemærke, at håndværkerfradraget er genindført, men først fra 1. januar 2025, hvor man kan trække op til 8.600 kr. fra pr. person på en række specifikke håndværksydelser.
4. Boligskatterne er rykket ind på årsopgørelsen:
Er du boligejer, så ser årsopgørelsen denne gang anderledes ud, end den plejer, da den samlede betaling til boligskatter fremgår af årsopgørelsen. Tidligere er det kun ejendomsværdiskatten, som er opkrævet via årsopgørelsen, men grundskylden er blevet opkrævet af kommunerne. Det er de nye boligskatteregler, som trådte i kraft 1. januar 2024, som betyder, at begge boligskatter opkræves samlet via skattebetalingen.
5. Hvis din jobsituation har ændret sig:
Beskæftigelsen bød på flot fremgang i 2024, hvor der er kommet næsten 35.000 flere i arbejde. Hvis du er gået fra at være arbejdsløs til at være i arbejde eller går væsentligt op eller ned i løn, så påvirker det resultatet på årsopgørelsen – især hvis du ikke har tilrettet din forskudsopgørelse.
Kast et blik på forskudsopgørelsen for 2025:
Når du alligevel er logget på skat.dk, kan du med fordel tjekke din forskudsopgørelse for 2025 og sikre dig, at tallene stemmer. Det gælder uanset, om du skal have penge tilbage i skat, eller om du skal betale restskat.
Årsopgørelse - undgå at blive svindlet:
I denne periode, med stor aktivitet omkring årsopgørelserne, opfordrer vi dig til at være ekstra forsigtig, da svindlere kan udnytte situationen til at sende falske mails og sms’er i forsøget på at få fat i dine personlige oplysninger. Mailen eller sms’en vil ofte se ud som om, at den er sendt fra Skat, hvilket kan gøre det svært at gennemskue, om den er reel eller ej.
Tre vigtige huskeregler:
- Skat vil aldrig bede om dine konto- eller betalingsoplysninger.
- Skat udbetaler automatisk overskydende skat til din NemKonto – du skal derfor ikke udlevere dine kortoplysninger.
- Skat skriver aldrig konkrete beløb i mails eller sms’er.